İNGİLTERE’DE HUKUK EĞİTİMİ - YENİ AVUKATLIK SİSTEMİ

Danışman Yorumları

İngiltere’de 2 tip avukatlık sistemi bulunmaktadır. Bu seçeneklerden birisi “barrister” diğeri ise “solicitor” olarak adlandırılmaktadır. Birleşik Krallık'ta ortalama 200 bin avukat bulunmakta, bunların yaklaşık 16 bini barrister, geriye kalanı da solicitor olarak çalışmaktadır.

Barrister; büyük davalara bakan “beyaz peruklu avukatlar” olarak bilinen sınıfa girmektedir. Anglo-sakson hukuk sisteminde duruşmalarda savunma yapma yetkisine haiz bu tip avukatlar kendi ofislerini açarak, bağımsız olarak çalışma hakkına da sahiptirler. Yüksek mahkemelerde ve önemli olaylarda yer almakta ve eskiden kalma bir gelenek olarak mahkeme peruğu takmaktadırlar. Barristerlar çoğunlukla müvekkilleri ile direkt bağlantıya geçmez ya da talimat almazlar. Yetkileri çok daha geniş olduğu için bu tip bir avukat olmak isteyen öğrencilerin çok daha uzun bir zaman harcaması, özellikle de İngiltere’de uzunca bir süre referans edinmeye çalışması ve çaba sarf etmesi gerekebilecektir.

Solicitor;  “dosya ya da ofis avukatı” olarak da adlandırabileceğimiz solicitorlar; mahkemede savunma yapma yetkisi hariç Türkiye’deki avukatların yaptığı hemen her şeyi yapabilmektedirler.

Barristerlar ile müvekkiller arasında iletişimi de sağlamak ile yükümlü olabilen solicitorlar genellikle İngiltere’de büyük şirketlerde çalışabilir ve ticaret hukuku üzerine daha rahat yoğunlaşabilirler. Solicitorlar özellikle İngiltere dışında da çalışmak istediğinde rahatlıkla yüksek ücretlere iş bulabilen avukatlardır. Solicitor olmak isteyen öğrenciler bu statüye barristerlıktan çok daha kısa sürede erişebilmektedirler.

Solicitorlar aynı zamanda daha kısa sürede daha hızlı para kazanabilmektedirler. Solicitordan 1 saat hukuk danışmalığı almanın ücreti ortalama 250-500 GBP arasında değişebilmekte, aynı zamanda bir solicitor’un dosya açması yine ortalama 1000-2000 GBP’den başlayabilmektedir. İngiltere’de iş kurma, ev alma gibi gündelik işler için bile solicitor imzası gerekebilmekte, kısmen Türkiye'de noterlerin üzerine düşen görevlerin çoğunu İngiltere'de Solicitorlar üstlenebilmektedir.

Yeni Avukatlık Sistemi

21 Ağustos 2021 sonrasındaki süreçte barrister sisteminde bariz bir değişiklik olmasa da solicitor olmak için sınav zorunluluğu getiriliyor. Önceki sistemde adaylar lisans mezuniyetini takiben LLM, MA in LAW, Graduate Diploma in Law ve Legal Practice eğitimi sonrasında 2 yıllık maaşlı stajı tamamlayıp ek bir sınav gerekmeden solicitor olabiliyordu. Hala da Eylül 2021 kurslarına kayıt yaptıracak öğrenciler için bu fırsat devam etmekte fakat Eylül 2021 sonrasında öğrencilerin 2 aşamalı bir sınava da girmesi gerekmektedir.

SQE1 ve SQE2 şeklinde 2 sınav sonrasında başarılı olan adaylar solicitor statüsünü elde edebilecek; sınavın 1.aşamasını geçince adaylar isterlerse direkt sınavın 2.aşaması olan SQE2’yi alabileceklerdir.

SQE1 sınavı çoktan seçmeli 180 + 180 toplam 2 part olan 360 sorudan oluşmaktadır. Sorular çoktan seçmelidir ve cevaplarda yanlış şık bulunmamaktadır. İngiliz hukuk sistemi yoruma dayalı bir sistem olduğu için adaylardan doğru cevap yerine en doğru cevabı vermeleri beklenmektedir.

Ancak SQE2 sınavı daha uygulamalı ve mülakata dayalı bir sınav olduğu için adayların doğrudan bu sınavı alması tavsiye edilmemektedir.  Adayların SQE1 sonrasında Birleşik Krallık’da 2 yıl staj yapıp, İngiltere hukuk sistemine hakim olup ardından SQE2’ye girmelerini tavsiye ediyoruz. 

İngiltere’deki yeni avukatlık sisteminde eskisinde olduğu gibi zorunlu staj yani “QWE” (Qualifying Work Experience) artık bulunmamaktadır. Ancak QWE olmadan  sınavın 2. kısmı olan ve  kontrat hazırlama, müvekkil mülakatı gibi aşamalardan oluşan SQE2’yi başarı ile tamamlamak çok zor olabilmektedir.

Teorik olarak İngiltere’de veya Türkiye’de herhangi bir lisans alanından mezun bir aday; hukuk bölümü mezuniyeti aranmaksızın “SQE1” ve “SQE2” sınavlarına girip solicitor olabilir ancak bu teoride mümkün görünse de; İngiliz hukuk sistemini hiç bilmeyen; Qualifying Work Experience'a da sahip olmayan bir aday için çok da olası bir yol değildir. Bu nokta da en mantıklı yol İngiltere’de bir üniversite bünyesinde LLM ya da benzer hukuk master programlarına katılıp İngiliz hukuk sistemine aşina olduktan sonra, master mezuniyetini takiben Birleşik Krallık'ta 2 yıl kalma çalışma hakkını da kullanarak SQE2 için tavsiye edilen QWE’i de o 2 yıl içinde tamamlayıp devamında da SQE2 sınavını almak olacaktır.

  • SQE1 sınav ücreti 1558 GBP
  • SQE 2 sınav ücreti 2422 GBP (SQE Fiyatlarını güncel olarak kontrol ediniz.)

Yukardakilere ek olarak bir kaç noktadan daha bahsedeceğiz;

  • İngiltere’de avukat olmak için İngiliz vatandaşı olmak gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
  • SQE1 ve SQE2 sınavına girmek için IELTS zorunluluğu yoktur ancak çok iyi bir İngilizce dil bilgisi gerektiği söylenebilir.
  • Ayrıca hukuk alanında belli bir geçmişi ve tecrübesi olan adayların da geçmiş tecrübesini QWE olarak saydırabilme ihtimali bulunmaktadır.. Bu durumda herhangi bir LLM veya master programına katılmadan SQE1 ve SQE2 sınavlarına girme şansından sözedilebilir.
     

Bu sınavlar için kısa sınav hazırlık kursları bulunmaktadır, detaylar için bizimle iletişime gecebilirsiniz.

Eğer adaylar solicitor yerine barrister yolunu tercih ederlerse; Birleşik Krallık'ta “Bar Practice Course ve LLM” eğitimi alıp sonrasında barrister olmak için şanslarını deneyebilirler. Çok nadir de olsa bir kaç Türk barrister bulunmaktadır.

Academix Hakkında

Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak 1996'dan beri dünyadaki pek çok prestijli dil okulu, lise ve üniversitenin Türkiye kayıt ofisi olarak çalışmaktayız. Tüm öğrencilerimize okul ve program seçiminden, kayıt işlemlerine, vize işlemlerinden, seyahat organizasyonuna kadar tüm aşamalarda ücretsiz danışmanlık sunmaktayız.Neden yurtdışı eğitim danışmalık hizmeti almalısınız?

Öğrenci Yorumları

İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!

Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri   Devamı

Yusuf Capar
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim

Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri   Devamı

Sevval Duru Dopoglu
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim

Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi   Devamı

Fulya Özmantar
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim

academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor   Devamı

Can YÜCEL
Can YÜCEL
Öğrenci
Tüm Yorumlar...

Danışman Yorumları

Almanya’da Eğitim Almak İçin Almanca Bilmek Şart Mı?

Almanya’da eğitim için İngilizce bölümler sınırlı; Almanca bilmeyenler ise hazırlık eğitimi alarak C1 seviyesinde dil yeterliliğiyle başvuru yapabi...   Devamı

Rabia BAŞTAN
Rabia BAŞTAN
Danışman
İngiltere'de Eğitim: Popüler Şehirler ve Regent’s University London...

İngiltere'de eğitim, popüler şehirler ve Regent’s University London’ın sunduğu avantajlarla unutulmaz bir deneyim sunuyor. Doğru tercihle fark yara...   Devamı

Emre ÇATAK
Emre ÇATAK
Danışman
Almanya’da Ücretsiz Eğitim: Geleceğinize Açılan Kapı

Almanya, ücretsiz üniversite eğitimi, çalışma izinleri ve mezuniyet sonrası oturum fırsatlarıyla uluslararası öğrenciler için cazip bir destinasyon...   Devamı

Rabia BAŞTAN
Rabia BAŞTAN
Danışman
Danışmanımız Burcu Gençtürk Atila'nın GoBritanya Ziyareti

Danışmanımız Burcu Gençtürk'ün GoBritanya Ziyareti, İngiltere'de konaklama seçenekleri, öğrenciler için uygun konaklama   Devamı

Burcu GENÇTÜRK
Burcu GENÇTÜRK
Danışman
Tüm Yorumlar...

Bizi Takip Edin

YURTDIŞI EĞİTİM NAVİGASYON

Yurtdışı Eğitim Hakkındaki Tüm Merak Edilenler