Bu makalede tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsü nedeniyle dünyadaki birçok okulun online eğitim sistemine geçmesi üzerine öğrencilerin aklına takılan soruları cevaplandırmaya çalışacağım.
Online eğitim modelleri nelerdir?
Eş Zamanlı Online Eğitim; dersler sanal sınıf ortamlarında belirlenen ders saatlerinde öğretmen ve öğrencilerin aynı anda katılımıyla gerçekleşir. Farklı sebeplerle derse katılamayan öğrenciler için eğitim kaydedilir ve öğrenciye gönderilebilir.
Ayrı Zamanlı Online Eğitim; öğrencilerin ihtiyacı olan tüm materyaller, ders kitapları, videolar vs. çeşitli yollarla sunulur ve öğrenciler istedikleri an bu materyallere ulaşabilir.
Karma Online Eğitim; eş zamanlı ve ayrı zamanlı modelin harmanlanmasıyla oluşturulan karma modelde öğrencilere materyaller sunulur ve belirlenen ders zamanlarında interaktif eğitimler gerçekleşir. İnteraktif eğitimlerde öğrencilerin soruları yanıtlanır, öğrencilere sorular sorulur ve eksikler tamamlanır.
Online eğitimin avantajları nelerdir?
Online eğitimler örgün eğitimin aksine zamandan ve mekândan bağımsız olarak öğrencilerin istediği zaman istediği yerde eğitim almasını mümkün kılar. İnternet erişiminin olduğu her mekânda istenilen an ulaşılabilen eğitimler öğrencideki derse geç kalma, dersi kaçırma, aklına takılan soruyu öğretmene sormaya çekinme gibi problemleri ortadan kaldırır.
Online eğitimin örgün eğitimden farkı nedir?
Geleneksel eğitimde öğretmenler belli konulara belli zamanlar ayırır, fakat her öğrencinin algılama ve öğrenme süresi farklıdır. Online eğitim öğrenci odaklı çalışır, bu sayede her öğrenci kendi öğrenme hızına göre eğitimi istediği kadar tekrar edebilir.
Neden online eğitim almalıyım?
- Herkesin eğitim almasına imkân sağlar.
- Yaş, cinsiyet, ırk, engel tanımaksızın herkes eşit eğitim hakkına sahiptir.
- Çalışanlara, evli ve çocuklu bireylere en uygun eğitim modelidir.
- Her bir öğrencinin kendi öğrenme hızında eğitim almasına olanak sağlar.
- Çağdaş, gelişmiş ve interaktif araçlarla eğitim verilir.
- Ders materyallerine sınırsız erişim imkânı sağlar.
- Geleneksel eğitim modeliyle ortaya çıkan ulaşım, beslenme vs masrafları ortadan kaldırır.
- İnternet olan her ortamdan erişim sağlanabilir ayrıca materyaller bilgisayar, tablet veya telefonlara indirilip internetsiz ortamda da kullanılabilir.
- İstatistiklere göre geleneksel eğitim sistemiyle bir öğretmen yılda en fazla 100 öğrenciye erişebilirken online eğitim ile binlerce öğrenciye aynı anda erişilebilir.
- Öğrenci kendini eksik görmediği konuları tekrar tekrar dinlemek zorunda kalmaz, zamanını kendini eksik hissettiği konulara yoğunlaşarak harcayabilir.
Online eğitimin dezavantajları nelerdir?
Teknoloji ne kadar ilerlese de bazı eğitimler geleneksel yöntemlerle yapılmak zorundadır. Çünkü laboratuvar ortamında deneylerle, saha araştırmalarıyla vs. öğrenciler pratik yapmak zorundadır. Bu nedenle belli konularda online eğitim avantajını kaybeder. İstediği zaman istediği mekânda eğitim alabileceğini bilen öğrencilerden bazıları bu imkânın verdiği rahatlıkla eğitimine odaklanmayı bırakabilir. Çünkü online eğitimin temel taşı öğrencinin kendi motivasyonudur.
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci