Selam;
Barcelona’da her şey yolunda, siyasi durumlar biraz karışık olsa da burada kimse kimseye iç siyaset sebebiyle bir şey demiyor. Dış siyaset daha çok etkiliyor Türk’leri, Türk siyasetçilerinin ılımlı dış ve iç politikalar izlemeleri önerilebilir ama kim dinleyecek değil mi =)
Öğrencilerin kayıt olmadan dikkat ettikleri en önemli ilk şeyi bir öğrenci olarak ben ileteyim, Barcelona ucuz bir şehir mi; hayır değil ama korkmayın eğer İstanbul’da yaşayıp hayatta kalabildiyseniz burada da yaşayabilmenin yollarını kısa sürede keşfedeceksiniz. Hem de öyle yalnızca nefes alıp, ders çalışmak için hayatta kalmak değil, bir süre sonra süper (görece olarak bütçeyi yıkmayan) mekanlar ve insanlarla tanışacaksınız ki bu sizi fazlasıyla sosyal hale getirecek. Veliler de korkmasın öğrenciler bir süre sonra bu sosyallikten sıkılıp haftanın yarısını evde geçirmeyi tercih ediyor :)
ESERP’de Master Degree in Marketing Management kısmında eğitimime devam ediyorum. Önemli bir kısım var burada; eğitimimi İspanyolca almaya karar vererek kayıt oldum, eğer C2 İspanyolcanız yoksa, “ben gramer biliyorum ama konuşamıyorum, oraya gidince halledilir abi, atla devemi” gibi düşünceleriniz varsa yanılıyorsunuz. Çünkü okulda herhangi bir sınava girmiyor; projeler teslim ederek ders geçiyorsunuz, ana diliniz değilse ilk haftadan verilen ve 1 hafta süreniz olan 3 projeyi teslim etmeye çabalamak üzücü oluyor. Daha ilk haftadan “ben nereye geldim, bu sürecin aynı zaman da eğlenceli olması gerekmiyor mu” diye kendini sorgulatıyor insana. Yine de İspanyolcan uçup gitmiyor merak etme, burada hayat ana dillerinde akıyor. Tamam, herkes İngilizce de biliyor ama İspanyolca konuşmak senin faydana, zaten gelir gelmez bir süre devlet dairesi, evrak işi derken İngilizce bilmeyen çok insanla da karşılaşacaksınız. Ayrıca ESERP’ün İspanyolca verdiği seminerlerin tamamına ve öğrencilerine ücretsiz olarak sunduğu İspanyolca derslerine katılmak mümkün, ders derken yanlış anlaşılmasın, kurs gibi değil daha çok var olan İspanyolcanı akademik olarak kullanmanı da sağlamaya çalışıyorlar.
Yine de “ben bir şansımı deneyeyim İspanyolca alayım eğitimimi dersen de, köprüden önceki son çıkış senin insan ilişkilerine bağlı, Master Coordinator’ınla konuşup anlaşıp İngilizce programa geçebiliyorsun, ilk haftalarda olmaya dikkat ama! (ben ilk haftanın sonunda programımı İngilizceye çevirdim).
Akademik kadro öğrencilerin akademik ihtiyaçlarını belirlemiş ve bazı modüller oluşturmuş, bu sebeple her hafta farklı bir derse giriyorsunuz ama 2-3 hafta sonra aynı dersin devam modülünü alıyorsunuz. Başta biraz kafa karıştırıcı ama önce temel bilgileri verip üzerine öyle çıktıklarını 1-2 ay sonra fark ediyorsunuz. Her modülün içinde teslim etmeniz gereken grup projeleri var. 3-5 kişilik gruplar halinde çalışıp, minik sunumlar yapıp dönem içi notlarınızı ona göre alıyorsunuz. Bir de bitirme projeniz var, bu biraz daha esaslı bir proje ama modüllerden biri bu projenin nasıl yapılacağı hakkında. Yani neyi nasıl yapacağınızı önceden çok iyi şekilde açıklıyorlar ve her ay PMO Coordinator’ınız ile görüşüp projenin nasıl şekillendiğini, şekillenmesi gerektiğini birlikte gözden geçiriyorsunuz. PMO’da ne üzerine çalışacağınızı da siz ve grup arkadaşlarınız seçiyorsunuz.
Gelelim konaklamaya; ben gelmeden önce “spotahome.com” üzerinden ilk ayın konaklamasını nerede yapacağımı buldum. Fakat ev sahipleri biraz acımasız olabiliyor burada, örneğin ben sürekli kalacağım evi o ilk ayda “idealista.com” üzerinden bir çok görüşmeye giderek buldum, bulunduğum evden 5 gün önce ayrılmam gerekti (yeni kontratımın başlama tarihi sebebiyle), sonuç ev sahibim depozitomu vermedi. Ne kadar haklı olduğunuzu düşünseniz ve gerekli yerlere şikayet etseniz de devlet ev sahibini koruyor ve bir şekilde sizi haksız çıkartıyor. (Bunun yanında ev bulamam hikayeleri de duydum, sanırım burada yaşamanın en acılı taraflarından biri ev bulma süreci.)
Okulun “Noel Korosu oluşturalım”dan başka bir aktivitesini görmedim ama, Barcelona genel itibari ile eğlenceli bir şehir. Her hafta sınıfından biri mutlaka bir ev partisi veriyor, ayrıca gidilebilecek tarihi yerlerin yanı sıra, kafa dinleyebileceğiniz parklar ya da kahvenizi söyleyip kitabınızı okuyabileceğiniz harika kafeler var. İstanbul’u düşünün, ama insanların birbirini yargılamadığı, kimsenin bir başkasına dik dik bakmadığı, kendini tuvalet kağıdıyla mumyalayıp sokakta koşsan da insanların yalnızca el sallayıp fotoğraf çektiği, kahveni içerken yan masan da Darth Wader’ın kahvesini yudumlamaya çalıştığı ama yapamadığı için el kol salladığını fark ettiğin bir şehir burası. Yan kesicisi çok, polisleri çapkın, devlet daireleri çileli (benim devlet dairesiyle ne işim olacak deme, oturma iznin için bir süreç var!)
Şehirde ulaşım çok kolay, bir kere şehir düz ve düzenli. NIE’si olan öğrencilerin (6 aydan fazla konaklayacak yabancıların kullandığı kimlik kartı) yıllık 40 euro karşılığında kiralayabildikleri bisikletler var. Otobüs, metro ve niceleri de seçenekler arasında ama sürekli sokaklarda long board, bisiklet ya da scooter kullanan insanları görünce bir süre sonra ulaşıma haftada vereceğiniz 10 euroyu başka bir şey için (çok fazla başka şey var ;) ) kullanabilirim diye düşünmeye başlıyorsunuz.
NIE konusuna kısa bir açıklık getirmek isterim, insanlar randevusunu almak için ajanslara para falan ödüyorlar, ben ödemedim, Barcelona’ya geldiğinizde devletten oturma izninizi ve NIE (6 aydan fazla kalacaklar için verilen yabancılara özel kimlik kartı) almak için bir randevu alıyorsunuz, internet sitesi;
https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html
Site sabah 07.00’dan 07.30’a kadar cevap veriyor. Nedendir bilinmez yalnızca bu saatlerde randevu alabiliyorsunuz, bu saatler dışında randevu alabilmek imkansıza yakın, fakat burada da ajanslar devreye girip biz sizin yerinize alalım diye sizden para alıyorlar. Randevunuzu Barcelona’ya giriş yapmanızdan itibaren 30 gün içinde almanız gerekiyor, dönemin yoğunluğuna göre bu süreyi 90 güne uzatabiliyorlar, bilgileri online takip etmek önemli. Ben randevumu 2. gün denememde alabildim.
Randevuyu aldıktan sonra ne oluyor; okul kabul belgeniz, pasaportunuz, 2 adet mini vesikalık fotoğrafınız, empadronamiento’nuz (ikametgah bilginizi başvurudan önce almanız önemli, ev sahibinize ya da aracı kuruma söyleyip gerekli sözleşme ya da ev sahibinizi yanınıza alarak, pasaportunuzla gideceğiniz belediye binasında hemen veriyorlar) yanınıza alıp parmak izi vermeye gidiyorsunuz. İşlemden 1 ay sonra da NIE’nizi başka bir binadan teslim alıyorsunuz.
Ortalama yaşam masrafları nedir diye bir soru var, bunun ortalaması öğrencisine göre değişir. Kiralayacağınız evden tutunda, bir günde neler yapacağınıza göre bile değişiklik gösterir. Ortalama bir kira, ortalama diye bir yaşam yok burada, her bütçeye uygun farklı bir yaşam var. 2.000 euroya süper yaşayan öğrenciler de var, 5.000 euro yetmiyor bana diye sıkıntı çeken de. Yine de her ay için toplamda 1.500’lerin altında bir harcama yapılabileceğinizi pek sanmıyorum.
Başvuru sürecimde Academix’in hem üniversite hem de dil okulu kısmında büyük yardımları oldu. Dil okulum Don Quijote harika bir yerdi. Öğretim üyeleri, öğrencileri, öğretmenlerin öğrencilere yaklaşımı falan harika. Üniversitem yine aynı şekilde ama kimi zaman Academix’e ulaşmaya çalışmak zorluyor insanı. Örneğin vize sürecimde yaşadığım bir problem sebebi ile Kadıköy ofisinizden herhangi biri ile görüşmek istediğimde, herkesin fuarda olduğu bana 2 gün içinde dönebilecekleri söylendi. “Kimse mi kalmaz fuar dönemi ofislerinizde, küçük bir destek ekibiniz de mi yok?” diye kara kara düşündürüyor insanı, demekki yoğun bir sezon geçiriyorlar ama biri bırakılmalı ☺ Yine de Selçuk BERBER’e teşekkürlerimi iletiyorum. Fuarda olmadığı zamanlarda e-mail ile, facebook ile kolayca ulaşılabiliyorum kendisine.
Teşekkürler,
Nergis Urek
Don Quijote Spanish Language School – Barcelona, İspanya
ESERP Business School – Barcelona, İspanya
2015 Dil Okulu ve Master Öğrencisi
Academix Danışmanı: Selçuk Berber - Beşiktaş Ofis
selcuk@academix.com.tr
+90 212 259 0099 | + 90 555 010 3048
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci