Dublin’den sevgiler! Ben Hayri Can Akyel, 2013 yılından bu yana İstanbul’da, Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesinde İş Analisti olarak çalışmaktayken, kişisel ve profesyonel anlamda kendimi daha fazla geliştirmem gerektiğine karar verdim. Özellikle bilişim sektöründe, hangi birimde ve hangi pozisyonda olursanız olun, her zaman gelişim süreci içinde kalmanız ve kendinizi ortalamanın bir adım önüne taşımanız gerekiyor. Sürdürülebilir başarının sırrı bundan ibaret.
Bu sebeplerle, kişisel ve teknik gelişim açısından, yurt dışında bir eğitim fırsatına sahip olmanın hayatıma büyük bir artısı olacağına karar verdim. İnternette yaptığım kısa bir araştırmanın ardından, adını daha önce de duymuş olduğum Academix’e başvurmaya karar verdim. Ne mutlu ki, kader karşıma sevgili İlayda Atuner’i çıkardı.
Kendisiyle görüştüğümde, İlayda Hanım geçmiş tecrübelerimi de değerlendirerek, benim için en uygun seçenekleri tarafıma sundu. Aralık 2017’de 3 hafta gibi çok kısa bir sürede bütün başvuru sürecimi yöneterek, Christmas’tan önce vize başvurumu yapmamı sağladı. Ağustos’ta Pearson Academic İngilizce sınavından geçmiş olmam, sürece büyük katkı sağladı.
Söylenenin aksine, İrlanda’da hava sanıldığı kadar kötü değil. Dublin’de, ‘İzmir Soğuğu’ diye adlandırılan soğuktan daha kötü bir soğukla karşılaşmayacaksınız ancak yazın da Türkiye’de yaşadığınız sıcakları yaşamayacaksınız. Uygun fiyatlı ve şehir merkezine yakın bir kalacak yer bulmak, Dublin’deki en büyük sorun. ‘Expats in Dublin’, ‘Rooms in Dublin’ gibi Facebook gruplarına üye olmanız ve sürekli oda ilanı kovalamanız gerekebilir. Şansıma, üniversiteden arkadaşımın evine yerleştim ve bu sorunu yaşamadım. En uygun yöntem, oda paylaşımı diye adlandırılan dairelerde kalmaktan geçiyor. Kafa dengi bir ev sahibi ve ev arkadaşları bulmak tamamen şansınıza kalmış bir durum.
Ben faturalar hariç aylık 650 Euro ödüyorum, oda paylaşımlı daireler genellikle kişi başı 500 – 1000 Euro arası bulunabiliyor. Ev bakarken dikkat etmeniz gereken en önemli üç nokta: Elektrik faturası, su faturası gibi masrafların kira bedeline dahil olup olmadığı, binanın yalıtım derecesinin ne olduğu ve evin hangi yöntemle ısındığı. İrlanda’da evler yalıtım derecesine göre değerleniyor, sınıflandırma A, B, C, D, E ve F şeklinde gidiyor. En iyi yalıtım derecesi A, en kötü yalıtım derecesi ise F. B veya C derecesinde bir daire, kombi kapalıyken çok daha yavaş soğuyor ve kombiyi açtığınızda çok daha kolay ısınıyor. Bu durum fatura masraflarına da yansıyor.
Kışın faturalarda bir sürpriz yaşamamanız için, doğal gazla ısınan bir eve taşınmanız çok önemli. İrlanda’da elektrik masrafları çok pahalı ve bir arkadaşımın bilmeden yaptığı gibi, elektrik sobasını sürekli açık bırakırsanız, 600 Euro gibi bir fatura ödemek durumunda kalabilirsiniz. Burada rahat bir şekilde yaşamak için aylık 1000 Euro’ya ihtiyacınız olabilir, kiranızdan ve harcamalarınızdan kısarak bunu 700-800 Euro’lara düşürebilirsiniz ancak yüksek lisansa geliyorsanız, derslerden gerileceğinizi hesaba katmalısınız. Böyle bir durumda, ailenizden uzakta yaşayacağınız en ufak sıkıntı size daha büyük bir acı verebilir. Son olarak, merkezden uzaklaştıkça kira fiyatlarının ucuzladığını fakat ulaşım masraflarının gittikçe yükseldiğini aklınızdan çıkarmayın.
Griffith College, çok düzenli ve kıymetli bir üniversite. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs ile Hogwarts’ın karışımının minyatürü gibi bir kampüsü bulunan, köklü bir yerleşke. Okulda ve bölümde her şey düzenli işliyor, çıkabilecek aksaklıklar çok başarılı bir şekilde yönetiliyor. Özellikle Big Data Management & Analytics Yüksek Lisans programındaki akademisyenler çok iyi ve yardımsever. Program 2 dönem ve 8 dersten oluşuyor ve dilerseniz tez yazmadan da mezun olabiliyorsunuz. Sınıflar kalabalık olmadığı için hocalarla doğrudan iletişime girebiliyorsunuz. İşin en güzel yanı, herkes dersi anlamanız ve okulun olanaklarından yararlanmanız için gerçekten uğraş veriyor. Bunu gerçekten hissediyorsunuz.
Toparlamak gerekirse, ailemin yanında yaşamakta ve ev – iş döngüsünde çalışmaktayken, arabamı ve değerli eşyalarımı satarak bu kararı aldım ve hedefime emin adımlarla ilerliyorum. Hayatta bazen büyük bir sıçrama yapmak için, birkaç adım geri gitmek gerekebiliyor. Eğer 27 yaşında bunu denemeseydim, belki de hayatım boyunca böyle bir fırsatı asla yakalayamayacaktım. Sizin de böyle bir motivasyonunuz varsa, neden siz de yapmayasınız?
Not: Dublin ve İrlanda üzerine deneyimlerimi paylaşmakta olduğum web günlüğü, icimizdekirlandali.com adresinden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Hayri Can Akyel
Griffith College - Dublin, İrlanda
2017 Yurtdışı Yüksek Lisans Öğrencisi
Academix Danışmanı: İlayda Atuner
ilayda@academix.com.tr
+90 212 249 94 89 | +90 553 406 01 99
GRIFFITH COLLEGE DUBLIN'DE YÜKSEK LİSANS
Öğrenci YorumlarıHayri Can AKYEL
ÖğrenciAcademix Hakkında
Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak 1996'dan beri dünyadaki pek çok prestijli dil okulu, lise ve üniversitenin Türkiye kayıt ofisi olarak çalışmaktayız. Tüm öğrencilerimize okul ve program seçiminden, kayıt işlemlerine, vize işlemlerinden, seyahat organizasyonuna kadar tüm aşamalarda ücretsiz danışmanlık sunmaktayız.Neden yurtdışı eğitim danışmalık hizmeti almalısınız?
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci