Merhaba arkadaşlar, ben Tuğçe. 16 haftalık dil eğitimi programıyla Toronto’nun en gözde okullarından International Language Academy of Canada (ILAC) ‘ya gittim. Eğer aranızda benim gibi 3-4 aylığına gitmeyi düşünen varsa, vizeniz size kısa dönemde 6 aya kadar kalabilme izni verdiği için 6 aya uzatacaksınız, şimdiden söylemesi. Neyse konumuz bu değil tabi. Aklına Toronto’yu koymuş olan arkadaşlar için iştah açıcı nitelikte olduğunu düşündüğüm aydınlatıcı bilgiler vermek istiyorum.
Yeme-İçme Kültürü Nasıl?
İştah açıcı demişken; az çok araştırdıysanız biliyorsunuz ki Kanada birçok farklı kültürü içinde barındıran bir ülke. Bu yüzden birçok farklı ülkenin mutfağını burada tadabilmeniz mümkün. Özellikle asya mutfağı çok yaygın. Başta Japon mutfağı olmak üzere, Kore, Çin, Vietnam, Meksika, Brezilya, Yunan.. gibi birçok restaurantı barındıran Toronto’da yeni tatlar keşfedilirsiniz. 150 yıllık geçmişi olan bu gencecik ülkenin yeme-içme kültüne kattığı tek yemek; patates kızartması üzerine peynir ve gravy sos ekledikleri ‘Poutin’. Bunun haricinde eğer fırsatınız olur da; Quebec, Montreal taraflarına giderseniz ‘smoked meat’(füme et) ‘in popüler olduğunu görebilirsiniz. Orta kalitede restoran fiyatları aşağı yukarı aynı oluyor. 20 dolar gibi bir ücret ödeyerek farklı mutfakları deneyimleyebilirsiniz. Japon mutfaklarında ‘all you can eat’ seçerseniz limitsiz sipariş verebiliyorsunuz, tabi tabağınızda bırakmamanız şartıyla. Önerebileceğim restoranlar; Dundas Square’deki Spring Sushi; hem hesaplı hem de lezzetli. Onun haricinde; SSAM Korean Bbq (Kore), El Catrin ve Old Spagetti Factory (Meksika), Rio 40 Degrees Restaurant (Brezilya) veya CopaCabana (kişi başı 100 dolar), Phoenix Restaurant (Vietnam), The Real Jerk (Jamaika)- Rihanna’nın Work klibinin çekildiği yer-, TYC Indian Restaurant (Hint). Ayrıca Short & Sweet Bakeshop Cafe’de tatlı, Ihalo Krunch’ta dilinizi simsiyah edecek bir dondurma yemelisiniz. Menü’de görmüş olduğunuz fiyatlar vergisiz; hesabı getirirken üzerine vergi ekleyip getiriyorlar; bir de bahşiş bırakma konusu çok hassas; bırakmamak çok ayıplanan bir durum; Türkiye’deki gibi isteğe bağlı değil,bir nevi zorunluluk. Bırakmadığınız zaman ya gelip yanınıza uyarıyorlar ya da surat asıyorlar, dikkat edin derim.
İçerisine ‘smoked meat’ eklenmiş Poutin.
Old Spagetti Factory – Meksika Mutfağı
Short & Sweet Bakeshop Cafe
Ihalo Krunch
Ne Kadar Harcarım?
Harcama konusuna gelirsek. Burada öğrenci olarak yaşayabilmeniz için çok yüksek meblağlara ihtiyacınız yok. Tabi ki ne kadar harcayacağınız; ne yaptığınıza, yaşayış şeklinize ve hayat standardınıza bağlı olarak değişim gösterir. Karşılaştırma yaptığımız zaman Türkiye’den daha pahalı oluyor; kanada doları 3’ü geçti. Ama bu sizi korkutmasın. Zaten okuldayken öğle yemeğinizi evden getirip mikrodalgada ısıtıyorsunuz; böylesi tabi daha hesaplı oluyor öğrenciler için. Ben kendi adıma düşündüğümden az harcadım, bunda kaçak çalışarak kendime ek gelir elde etmiş olmamın payı da var. Bunun için biraz da çevre yapmaya bakıyor iş. 'www.kijiji.com' eliniz ayağınız olacak bu konuda. Bu sitede ev bulabilirsiniz, iş de bulabilirsiniz, evcil hayvan bile edinebilirsiniz. Toplu taşıma ücreti; öğrenci kartınızı gösterdiğiniz takdirde aylık 120 dolara yakın. Çok gibi gözükse de daha hesaplı oluyor; öbür türlü her geçişinizde 3.25 dolar ödemeniz gerekiyor. Toplu taşıma saatlerini takip etmek için de ‘Rocket Man’ ve ’Transit’ app’lerini indirmeniz size kolaylık sağlayacaktır. Önerebileceğim hesaplı marketler; Dollarama (aynı bim gibi), Walmart, FreshCo, Metro (öbürlerine nazaran daha kaliteli ve pahalı). Gece eğlenme konusunda da; dışarıda çıkılmasından ziyade evde toplanma daha yaygın. Turistik gezi için de şunu söyleyebilirim; normalde her birinin girişi 30 dolar gibi bir fiyatı olan CN Tower, Casa Loma, Royal Ontario Museum, Ripley’s Aquarium of Canada, Toronto Zoo’ya citypass kartı satın aldığınız takdirde 80-90 dolar gibi bir ücret ödeyerek beşini de gezebilme hakkına sahip oluyorsunuz. Yani üçüne bu fiyatla girebilecekken artı iki tanesine ücretsiz girebilmiş oluyorsunuz; ama dikkat edin kartı satın aldığınız andan itibaren bu beş yeri gezebilmeniz için toplam 9 gününüz var.
Homestay Mi, Ev (Ya Da Oda) Kiralamak Mı?
Daha önce hiç yurtdışı deneyimim olmadığı için herşeyi garantiye alma isteğiyle gittim. Bu yüzden ilk ay homestay’de kaldım. 3 öğün yemek dahil oluyor; yapılan yemekler pratik ve hazır yemekler oluyor genelde, yani sıcak yemek pişirmek gibi bir durum olmuyor genellikle. Tabi bu aileye göre de değişim gösteriyor. Benim tavsiyem alışma sürecinizde homestay’de bir ay kalmak, sonrasında ya airbnb’den ya da kijiji’den ev tutmak. Homestay’den çıkıp kendi evinize ya da odaya çıkmak, kendi ayaklarınız üzerinde durabildiğinizi daha çok hissettiren bir durum. Ne yemek yapabiliriz diye düşünüyorsanız; et ürünleri oldukça ucuz. Kıyma alıp kıymalı sebze yemekleri ya da 2-3 dolar gibi bir fiyatla iki kişinin rahatlıkla doyabileceği dana eti alıp yanına makarna-pilav yapabilirsiniz.
Eğitim Sistemi Nasıl?
Eğitim sisteminini karşılaştırdığınız zaman tek fark sınıfınızdakilerin dünyanın dört bir yanından gelmiş olması ya da molalarda japon arkadaşınızın atıştırmalık getirdiği sushi paylaşımları değil tabi ki. En büyük fark, yaşayarak öğrenmek. İlk okula gideceğiniz gün kafanızdan 'keşke görünmez olsam, alışana kadar kimse bana soru sormasa' diye geçiyor olsa da ayak bastığınız ilk andan itibaren günün konusu olacaksınız. :) Bu dediğim korkutmasın tabi ki. Kimse sizin kelimeleri nasıl telafuz ettiğinize ya da nasıl konuştuğunuza bakmıyor, sadece anlamaya çabalıyorlar. Ya da yanlış bir şey söylediğinizde kimse bıyık altından gülmüyor ya da alaycı bakışlar atmıyor. O yüzden kendinizi rahat hissediyorsunuz böylece daha rahat öğrenmeye başlıyorsunuz. Türkiye’de gördüğümüz ingilizde derslerinden ve kurslarından farklı olarak sizi konuşmaya fazlasıyla itiyorlar, özellikle düzeltmiyorlar ki konuşurkenki özgüveniniz azalmasın diye. Konu anlatımından sonra konuyu destekleyici çeşitli oyunlar oynayarak dersi derste pekiştirici aktiviteler yapılıyor.,
Tuğçe Sayın
ILAC Dil Okulu - Toronto, Kanada
2017 Yurtdışı Dil Okulu Öğrencisi
Academix Danışmanı: Serdal Gezer
serdal@academix.com.tr
+90 216 345 06 05 | +90 553 699 18 00
ILAC TORONTO'DA 16 HAFTA DİL EĞİTİMİ
Öğrenci YorumlarıAcademix Hakkında
Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak 1996'dan beri dünyadaki pek çok prestijli dil okulu, lise ve üniversitenin Türkiye kayıt ofisi olarak çalışmaktayız. Tüm öğrencilerimize okul ve program seçiminden, kayıt işlemlerine, vize işlemlerinden, seyahat organizasyonuna kadar tüm aşamalarda ücretsiz danışmanlık sunmaktayız.Neden yurtdışı eğitim danışmalık hizmeti almalısınız?
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci