15.03.2024 tarihinde yayınlanan ve aşağıda detayları bulunan yönetmeliğe gelen tepkiler sonrasında 28.03.2024 tarihinde YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI TANIMA VE DENKLİK yönetmeliği ile ilgili YÖK'ten yeni bir güncelleme geldi.
Buna göre YÖK'ün tanıdığı sıralama kuruluşlarının en az üç tanesinde ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek. Aynı derecelendirme kuruluşlarının en az iki tanesinde ilk 1000’de yer alan üniversiteler için önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak, ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak. İlk 1000 de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu var. Yönetmelik değişikliği, başarı sıralaması şartı aranmayan programlarla ilgili kısıtlayıcı bir düzenleme getirmemiştir. Bu alanlarda yapılacak denklik başvurularında önceden olduğu gibi müracaatlar bireysel olarak incelenerek karar verilecek.
Hangi tür denklik başvuruları YKS başarı sırası kriterine tabidir?
Aday ortaöğrenimini Türkiye’de tamamladıysa ve adayın mezun olduğu yükseköğretim kurumu, Kurulumuzca kabul edilen dünya üniversite sıralama kuruluşlarının en az ikisinde öğrenime başlanılan yıl ilk binlik dilim içerisinde yer alan bir yükseköğretim kurumu değilse ve başvuruya esas diploma programı; Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık veya Hukuk programıysa bu durumda başvuru YKS sıralama kriterine tabidir.
Tıp programları için (SAY) en düşük 50 bininci (50.000)
Diş Hekimliği programları için (SAY) en düşük 80 bininci (80.000)
Eczacılık programları için (SAY) en düşük 100 bininci (100.000)
Hukuk programları için (EA) en düşük 125 bininci (125.000)
Hangi tür denklik başvuruları YKS sıralama şartından muaftır?
Ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayıp en az iki kuruluşta ilk binde yer almayan bir yükseköğretim kurumunda; Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık veya Hukuk programlarından mezun olanlar hariç, diğer başvurular YKS şartından muaftır.
YÖK tarafından kabul edilen dünya üniversite sıralama kuruluşları hangileridir?
ARWU (Academic Ranking of World Universities), CWTS Leiden Ranking, QS World University Rankings ve THE (Times Higher Education) kuruluşlarınca yapılan sıralamalar kabul edilmektedir.
YÖK tarafından yayınlanan haberi görüntülemek için tıklayınız.
--------
YÖK 15 Mart 2024 tarihi itibariyle yürürlükte olan YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM DİPLOMALARI TANIMA VE DENKLİK yönetmeliğinde bir takım değişikliklere gitti.
Buna göre;
15.03.2024 itibariyle orta öğrenimlerini Türkiye'de tamamlayıp YKS kılavuzuna göre Türkiye'de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen programları yurt dışında okumayı planlayanların, yurt dışındaki programa kayıt oldukları yıla ait ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında ilgili program için aranan sıralama dilimine girmeleri şartı getirildi. YKS'ye girmeyen veya girdiği halde ilgili program için aranan başarı dilimine giremeyen adayların denklik başvuruları reddedilecektir.
YÖK'ün tanıdığı en az üç ranking sisteminde ilk 400'lük dilim içerisinde yer alan üniversitelerde eğitim alacak olan öğrencilere Seviye Yeterlik ve Belirleme Sistemi uygulanmaksızın direk denklik işlemi yapılacaktır. Bu öğrencilerin YKS sınavına girmesine gerek yoktur. YÖK tarafından kabul edilen Dünya üniversite sıralama kuruluşları şunlardır;
Academic Ranking of World Universities
Yeni denklik yönetmeliği Tıp doktorluğu, Diş hekimliği, Eczacılık ve Hukuk bölümleri için ekstra bir kriter daha getirmektedir. Eğitim alınacak olan üniversite YÖK'ün tanıdığı dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde, ilk binde yer alan bir yükseköğretim kurumu değilse adayın denklik başvurusu reddedilecektir. Yani öğrenci başarı sıralamasını sağlasa dahi eğer eğitim alınacak olan üniversite ilk 1000'de değilse başvuru reddedilecektir.
Eğer öğrenci en az üç ranking sisteminde ilk 400'lük dilim içerisinde yer alan bir üniversiteye yerleşmemişse;
1- Türkiye'de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen Tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarında eğitim alacak olan öğrencilerin YKS'ye girerek aşağıdaki minimum sıralama koşulunu yerine getirmesi gerekecek. Ayrıca bu bölümlerde eğitim alacak öğrencilerin mutlaka ilk 1000'de bulunan bir üniversiteye yerleşmesi şartı getirildi. İlk binde yer alan bir yükseköğretim kurumu değilse adayın denklik başvurusu reddedilecektir.
Tıp programları için (SAY) en düşük 50 bininci (50.000)
Diş Hekimliği programları için (SAY) en düşük 80 bininci (80.000)
Eczacılık programları için (SAY) en düşük 100 bininci (100.000)
Hukuk programları için (EA) en düşük 125 bininci (125.000)
2- Türkiye'de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen Mühendislik, Mimarlık ve Öğretmenlik programlarında eğitim alacak olan öğrencilerin YKS'ye girerek aşağıdaki minimum sıralama koşulunu yerine getirmesi gerekecek.
Mimarlık programları için (SAY) en düşük 250 bininci (250.000)
Mühendislik programları için (SAY) en düşük 300 bininci (300.000)
Öğretmenlik programları (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) için ilgili puan türünde en düşük 300 bininci (300.000)
Özel yetenek gerektiren öğretmenlik programlarına ön kayıt yaptırabilmek için (TYT) en düşük 800 bininci
3- YKS kılavuzuna göre Türkiye'de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen programlar haricindeki programlarda (İşletme, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Psikoloji, Tasarım, Moda, IT, Bilgisayar Bilimleri, Fen Bilimleri - Fizik, Kimya, Biyoloji - Sosyal Bilimler vs vs...) okuyacak olan öğrencilerin YKS sınavına girmesi ve belirli bir başarı kriteri sağlaması gibi bir kriter yoktur. Bu bölümler YKS kılavuzuna göre Türkiye'de belirli bir başarı sıralaması şartıyla kayıt yaptırılabilen programlar kapsamında değildir. Bu bölümler için eskiden olduğu gibi öğrenciler Türkiye'ye döndükten sonra denklik başvurusu yapacaktır.
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci