Amerika’da Eğitim için adım adım…
Lise veya üniversite okuma istiyorsunuz, fark etmez! Belki o dönemleri çoktan geçtiniz ama bir türlü şu bir türlü şu İngilizce konusunu çözemediniz. Ya da cv’nize renk katmak, kariyerinizi değiştirmek için sertifika programlarına katılmak istiyorsunuz. Hangi eğitimi almak isterseniz isteyin hedef Amerika’ysa üç aşağı beş yukarı izlemeniz gereken yollar, geçmeniz gereken evreler aynı. İşte adım adım Amerika!...
Araştırma – İnceleme
Eğitim için Amerika’ya gitmeden önce birçok konuda araştırma yapmalısınız. Amerika gibi çok büyük ve her köşesinde farklı iklimler, farklı hayat tarzları olan, 3000’den fazla üniversiteye sahip olan bir ülkede, size en uygun olanı bulmak çok yorucu ama bir o kadar da önemlidir. Çünkü yanlış seçimler mutsuzluk ve başarısızlığı da birlikte getirecektir.
Öncelikle Amerika’da yaşamak istediğiniz şehre ve yaşam tarzına karar vermelisiniz. Vereceğiniz karar doğrultusunda o bölgedeki okulları detaylı bir şekilde araştırmalısınız. Eğer lisans veya yüksek lisans eğitim için gitmek istiyorsanız mutlaka beğendiğiniz 15-20 kadar okula yazarak bilgi formu isteyin. Çünkü bu formlarda okulu tanıtan ve giriş şartlarını belirten en son bilgiler olacaktır. Aslında artık okulların web sitelerinden de ihtiyaç duyulan bütün bilgiler edinilebilmekte. Birçok üniversiteye bir yıl öncesinden başvurmanız gerekeceği için araştırmalarınıza çok daha önceden başlamanız gerektiğini unutmayın.
Dil veya sertifika eğitimine gitmek için ise bu kadar zaman harcamanıza ve yorulmanıza gerek yok. Seçiminizi yapıp, okulun istediği şartları yerine getirerek kaydınızı yaptırdıktan sonra, geriye sadece gitmek kalıyor.
Karar Verme ve Başvuru
İnternetten, danışmanlık şirketlerinden, yurt dışı eğitim fuarlarından ve olabilecek her yerden çok detaylı araştırma yaptıktan sonra, gerçekten öğrencisi olmak istediğiniz okulları listeleyin.
Tabii bu aşamalar özellikle lisans ve yüksek lisans başvuruları için önemli. Bu listeden istediğiniz en az 3 okula kesin başvuru yapmalısınız. Bu arada üniversitelerin şart koştuğu testlere girerek sonuçları başvuru dosyasına koymayı unutmayın.
Başvuru formunu online olarak doldurup gönderdikten sonra, diğer istenen belgeleri (diploma veya çıkış belgesi, transkript, banka mektubu, referans mektupları, TOEFL, SAT, GMAT, GRE gibi testler, v.s) ve başvuru ücretlerini üniversitelere ulaştırın.
Şimdi Bekleme Zamanı
Başvurduğunuz üniversiteler, evraklarınızı inceledikten sonra sizi kabul ederse bunu belirten bir kabul belgesi (akseptans) gönderir.
Bu belgenin gelmesi için uzunca bir süre beklemeniz gerekebilir. Başvurduğunuz okuldan olumsuz yanıt gelme ihtimalini de unutmamak lazım. Bu heyecanlı bekleyiş bittiğinde eğer kabul belgeniz gelmişse; bununla, öğrenci pasaportu almak için Milli Eğitim Bakanlığı’na ve öğrenci vizesi almak için de Amerikan konsolosluğu’na gitmelisiniz. Bu bekleme süresince yağacağınız en iyi şey ise İngilizcenizi geliştirmek olacaktır.
Parasal Kaynaklar
Amerika’da okul ücretleri çok çeşitlilik gösterir. Bölgesine, şehrine, okuluna göre fiyatlar değişir. Çok fazla sayıda üniversite bulunduğu için yıllık 7000dolardan – 55.000 dolara kadar farklılık gösteren fiyatlar mevcuttur. Dil okulların da fiyat farklılıkları çok olmamakla birlikte yaşam maliyetleri yine şehre göre ciddi değişiklikler göstermektedir.
Bu nedenle eğitim için Amerika’ya gitmeden maliyet hesaplarını çok iyi yapmalı ve orada kalacağınız süre boyunca harcamanız gereken para miktarının elinizde olduğundan emin olmalısınız.
Vize Başvurusu
Vize başvurusu en önemli noktalardan biridir. Bu kadar hazırlığa rağmen Amerikan konsolosluğundan eliniz boş dönme ihtimali var. Her aşamada olduğu gibi burada da destek almanız işinize çok yarayabilir. Çünkü bir yanlışınız bütün emeklerinizin boşa gitmesine neden olabilir. Önce konsolosluğun istediği evrakları hazırlayın.
Amerikan Konsolosluğu vize başvuru sistemini Şubat 2010 itibari ile değiştirdi. Eskiden kullanılan DS 156, DS 157, ve DS 158 formları kalktı. Bu üç form yerine DS 160 olarak yeni bir form geldi. En büyük yenilik bu formun interaktif online bir form olması. Formu doldurduğunuzda bütün bilgileriniz online olarak konsolosluğa anında iletiliyor. Görüşmeye ise sadece bu formun bitiminde çıkan barkodu print edip onunla gidiyorsunuz. Başvuruyla beraber fotoğrafınızı sisteme göndermiş olsanız da, her ihtimale karşı mülakat günü yanınızda birer fotoğraf götürmeyi unutmayın. Bu formun randevu tarihinden en az 2 gün önce sisteme gönderilmesi gerekiyor. Tabii öncesinde yüz yüze görüşme için randevu almanız gerek!
Bu arada başvuruyu online olarak göndermeden önce, kaydetmeniz sizin için faydalı olacaktır. Eğer başvuruyu gönderdikten sonra bir hata yaptığınızı fark ederseniz, daha önceden kaydettiğiniz kopyayı sisteme geri yükleyebilir, gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra tekrar gönderebilirsiniz.
Konaklama Ayarlanması
Vizenizi aldığınızda Amerika’da kalacağınız yeri ayarlamanızın vakti geldi demektir. Birçok konaklama seçeneği arasında size en uygununu seçmeniz gerekecek. Genel olarak 3 tip konaklama şekli mevcut. Aile yanı okul yatakhanesi ve ev kiralama. Eğer kendinizi evinizdeymiş gibi hissetmek, yaşayan bir evin içinde olmak istiyorsanız aile yanı konaklama tipi sizin için uygun olacaktır. En çok tercih edilen bu konaklama tipinde bir ailenin yanında, size verilen bir odada kalıyor, onların 3 öğün hazırladığı yemekleri yiyorsunuz. Aylık maliyeti ise ortalama 850 dolar civarında.
Uçuş
Bütün ayarlamaları yaptınız, bavulunuzu eksiksiz bir biçimde hazırladınız. Pasaportunuz ve vize başvurusu öncesinde almış olmanız gereken uçak bileti ile uçuş saatinden en az 3 saat önce havaalanında olmalısınız. Uzun bir uçuş gerçekleştireceksiniz. Yanınıza bol bol kitap, dergi hatta yazmayı seviyorsanız notlar almak ve duygularınızı yazmak için küçük bir defter almayı unutmayın. Tabii dinlemek için MP3 Player. Eğer uçak korkunuz varsa sizi sakinleştirecek bir şeyler içmenizi, bol ve rahat giysiler giymenizi, yanınıza belli bir miktar dolar ve kimlik, pasaport, cüzdan gibi temel malzemelerinizi güven içinde taşıyabileceğiniz küçük bir sırt çantası almanızı öneririm.
Welcome to America!
Uçaktan indiğinizde kuvvetle muhtemel ‘’Tanıdık yer hissi’’ içinde olacaksınız. Amerikan filmlerinden görmeye alıştığınız havaalanı sahnesi içindeymiş gibi. Sıraya girip, vizenizin onaylanmasını beklemek ise çok heyecanlı. Çünkü hiçbir neden belirtmeksizin kapıdan geri gönderme ihtimalleri var. Açılan yeni yaşamın kapılarından geçip havaalanından çıktığınız an ise, artık her şeyi kendi başınıza yapmanız gerekliliği ile yüzleştiğiniz ilk an. ‘’Welcome to America.’’
Akare Magazin makalesinden alinmistir.
AMERİKA'DA EĞİTİM İÇİN ADIM ADIM...
Academix Hakkında
Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak 1996'dan beri dünyadaki pek çok prestijli dil okulu, lise ve üniversitenin Türkiye kayıt ofisi olarak çalışmaktayız. Tüm öğrencilerimize okul ve program seçiminden, kayıt işlemlerine, vize işlemlerinden, seyahat organizasyonuna kadar tüm aşamalarda ücretsiz danışmanlık sunmaktayız.Neden yurtdışı eğitim danışmalık hizmeti almalısınız?
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci