AMERİKA'DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ

Düşleri Süsleyen Cümle: Amerika'da Üniversite! 

Üniversite eğitiminde en çok tercih edilen ülkelerden biri olan Amerika’da, binlerce yüksek öğrenim kurumu var. Bütçenize, zevkinize, hatta keyfinize göre okul bulmak mümkün. Ama bu tercihleri hangi kriterlere göre yapacağınızı, seçtiğiniz okula başvururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, nasıl maddi destek bulabileceğinizi bilmiyorsanız, işte cevaplar!..

Nereden Başlamalı?

Amerika’daki 3500 üniversite arasından bir seçim yapmaya çalışırken bir çok kriter sizin için doğru olanı bulmanızda yol gösterici olacaktır. Üniversitenin bulunduğu yer de bu kriterlerden biridir. Öncelikle kalabalık bir şehirde mi, yoksa sakin bir kasaba da mı okumayı tercih ettiğinize karar verin. İstediğiniz bölgedeki üniversitelere bakarken size sunduğu konaklama imkanlarını da değerlendirmeyi sakın unutmayın. Birçok kişi kendi başına yaşamayı iple çeker. Ancak, bu ilk özgürlük hevesi geçtikten sonra çoğu öğrenci farklı düşünmeye başlar. Yaşam ortamınızın rahat olması ve size uyumlu bir oda arkadaşınızın olması da ortama adaptasyonunuz açısından önemlidir. Okulun yatakhaneden başka konaklama için sunduğu diğer opsiyon ve alternatifleri öğrenin.

Bu kriterlerden sonra listenize koyduğunuz okulları değerlendirirken, akademik programları ile ilgili bütün detayları öğrenmeniz çok önemlidir. Tipik olarak bir öğrencinin günde kaç saat çalışmasının iyi olacağının, mezuniyet için hangi derslerin alınması ve kaç kredi toplanması gerektiğini araştırın.Temel dersleri(ilk iki yıl dersleri), entegre eğitim programlarını, en çok öğrenciye sahip olan bölümleri, İngilizce yeterlilik seviyelerini inceleyin. Aynı zamanda ne kadar akademik destek alabileceğinizi sormayı unutmayın. Akademik zorluk çeken uluslararası öğrencilere yardımcı olan servisler var mı? Yabancı bir öğrenci ortalama olarak ne kadar sürede mezun olur? Ülkenizde okulun mezunlar derneği mevcut mu? Öğrenciler ilk gelişlerinde hava alanında karşılanıyorlar mı? Öğrenci ve ailelerine kampüse gidilmeden önce ne gibi bilgiler veriliyor? Özel akademik danışman atanıyor mu? Okul personeli öğrencilerin akademik veya idari yaşamı ile ne kadar ilgili? Veliler eğitime ne kadar dahil ediliyor? Okulun yabancı öğrenciler için sunduğu okul içi kültürel aktiviteler neler?

Bütün bu sorularının yanıtlarını bulduktan sonra çok önemli bir başka kriter olan güvenlik konusu da değerlendirmeyi ihmal etmeyin. Özellikle yabancı öğrenciler ve ailelerinde her zaman endişe yaratan bu konuyu Amerika’da araştırmak çok kolay aslında. Çünkü Amerikan üniversiteleri, kanunen kampüslerinde cereyan eden bütün suçların kaydını tutmak zorundadır ve bu halka açık bir bilgidir. Bütün aday öğrenciler ve aileleri talep ettiği takdirde bu bilgilerin verilmesi zorunludur. Değerlendirmeye aldığınız bütün okulların kampüs suç oranlarını kıyaslayın.

Son olarak, bir üniversitenin mezunu, sizin için en faydalı kaynaktır. Birçok okul, mezunlarını öğrenci kabul programları için kullanırlar. Eğer okul bu sistemi uygulamıyorsa, öğrenci kabul sorumlusundan,   ülkenizden bir veya iki mezunun ismini vermesini isteyin. Bu öğrencilere okulla ilgili neleri sevip,sevmediklerini ve eğer tekrar seçme şansları olsaydı yine bu okulu mu seçerlerdi diye sorun. Ve bu sorulara aldığınız cevapları birbiriyle kıyaslamayı unutmayın.

Amerikan Üniversitelerine Giriş Şartları

Amerika'da üniversiteler, öğrenime Ağustos sonlarında veya Eylül'ün ilk yarısında başlarlar. Ders yılı Mayıs’ta veya en geç Haziran başlarında biter. Öğrencinin ders yılı boyunca okula devamı mecburidir. Birçok üniversitede ders yılı sömester denen iki eşit kısma bölünmüştür. Ayrıca yaz dönemi vardır. Bir kısım üniversite de ise takvim yılı dört eşit kısma ayrılmıştır. Öğrenciler yaz dönemlerine katılıp katılmamakta serbesttirler.

Amerikan üniversitelerine giriş şartları içinde en önemlileri, öğrencinin bilgi düzeyi, akademik durumu, bilgi ve yetenek testlerinde aldığı sonuçlar, referans mektupları ve Amerika'da öğrenim ve geçim masraflarını karşılayabilmektir.

İngilizce Bilgi Düzeyi

Amerikan üniversitelerinde okumanın temel şartlarından bir tanesi, İngilizce dilini, dersleri bir Amerikalı öğrenci kadar anlayabilecek ve takip edebilecek ölçüde bilmektir. Çok iyi İngilizce bilmeyen öğrencinin, Amerika'daki herhangi bir lisans, yüksek lisans ya da doktora programına katılabilmesi mümkün değildir. İngilizce düzeyi TOEFL testi ile ölçülür.

Öğrencinin Akademik Durumu

Öğrencinin herhangi bir üniversiteye kabul edilebilmesi için daha önceki öğrenimi süresince başarılı olması gerekir. Örneğin, lisans öğrenimi için başvuran öğrenciden lise, yüksek lisans için başvuran öğrenciden üniversite derslerini ve notlarını gösteren transkriptler istenir. Birçok üniversite, kabul şartı olarak en az B (10 üzerinden 7.5 ya da 4 üzerinden 3) genel not ortalaması ister. Daha düşük not ortalaması ile öğrenci kabul eden başka birçok üniversite de vardır. Dereceye girmek de (örneğin 57 öğrenci içinde 4'üncü olmak) kabulde önemli rol oynar.

Bilgi ve Yetenek Testleri

Amerikan üniversitelerinde okumak isteyen öğrencilerin aşağıda belirtilen testlere girmeleri istenebilir.

Referans Mektupları

Amerikan üniversitelerine başvuran öğrencilerden istenen, genellikle öğrencinin hocaları tarafından yazılan, öğrencinin derslerdeki başarısını, sınıftaki tutumunu, kültürel ve sosyal faaliyetlerini, arkadaşlarıyla uyumunu vb. belirten ve öğrenciyi üniversiteye tavsiye eden belgelerdir. 

Amerika'daki Masrafları Karşılayabilmek

Öğrenci yeterli maddi imkanı olduğunu bir banka mektubu ile ya da bir burs belgesi ile kanıtlamalıdır. Banka mektubu, bankadan alınan ve öğrencinin veya ailesinin o bankada belirli miktarda parası olduğunu belirten bir yazıdan ibarettir.

Eğitim ve Yaşam Maaliyeti

Amerika'da öğrenim masrafları normal olarak ve okuldan okula değişmek üzere,

Üniversite (yıllık)                    $5,000 – $30,000  

Yaşam (yıllık)                         $11,000 - $19,000

Finansal Destek Bulmanın Yolları

Amerika’da bir kolej yada üniversiteye kabul edilmek birçok uluslararası öğrencinin hayalidir. Ancak, okula kabul olmak sadece bir başlangıç. Ailenizin okulun maliyetini nasıl karşılayacağı, en az okula kabul olmak kadar önemlidir. Bu sebeple değerlendirdiğiniz okulların yabancı öğrencilere finansal destek verip vermediğini mutlaka öğrenin. Veriyor ise aday olabilmek için neler yapmanız gerekiyor? Bir çok özel okul akademik olarak kuvvetli olan öğrencilere, cömert burslar vermektedir.

Amerikan üniversitelerinde eğitim görmenin maliyetleri şunları kapsar:

  • Başvuru ücreti,40 ila 60 $ arası olabilir.
  • Eğitim maliyeti 2 yıllık bir okulda 5.000 $ olabileceği gibi, 4 yıllık bir üniversitede yıllık 30.000 $’a kadar çıkabilir. Eğitim ücretleri genellikle yılda iki kez dönem başlarında ödenir.
  • Oda ve yemek maliyetleri. ( Konaklama tipine göre değişir.)
  • Sağlık ve diş sigortası. (Amerika’da okuyan bütün yabancı öğrenciler için mecburidir.)
  • Seyahat maliyetleri. (en az bir gidiş dönüş uçak bileti, hava alanı okul ulaşımı içerir.) Yabancı öğrencilere ayrıca seyahat sigortası yaptırmaları da tavsiye edilir.
  • Ve eğitim boyunca yapılacak bağlantılı bütün masraflar.
  • Maliyet ile ilgili detaylı bilgi için, Uluslararası Eğitim Enstitüsü’nün (Institute of International Education) yayını olan Amerikan Eğitim Kurumlarının Maliyeti (Costs at U.S. Educational Institutions)adlı Amerika’daki bütün eğitim kurumlarının ve üniversitelerinin maliyetlerini listeleyen kaynaktan faydalanabilirsiniz. Bu kaynak Fullbright ofisleri ve Amerikan konsolosluklarında mevcuttur.

Maddi Destek Kaynakları

1-    Özel okulların çoğu akademik yeterliliğe sahip veya spor –sanat gibi konularda başarılı kişilere maddi destek verebilirler. Başvuru yapmayı düşündüğünüz okullardaki bursların kategorilerini öğrenin.Kriterleri ve son başvuru tarihlerini alın.

2-    Akademik olarak üstün olan öğrenciler burs veya asistanlık alabilirler.

3-    Bazı okullar kombine dal programı veya üç-yıllık program uygularlar. Bu programlar sayesinde öğrenciler bütün mezuniyet için gerekli dersleri 4 yerine 3 yılda tamamlayabilirler.

4-    Bir çok okul bir yarı yılda alınabilecek spesifik kredi için sabit ücret talep eder. Bu durumda alabileceğiniz maksimum krediyi alın. (örnek:12 kredi ve üstü 5.000$ gibi)

5-    Daha ucuz veya ülkenizdeki bir okulda yaz dersleri almak için araştırma yapın. Bu derslerin okulunuza transfer olabileceğinden emin olun.

6-    Bir çok okul yabancı öğrenciler için çalışma imkanı sunar. Saat başı alınacak ücret ve çalışabileceğiniz haftalık saate göre yarı yıl başına 1.000 - 2.000$ arasında kazanabilirsiniz.

7-    Kampüs konaklama imkanı olan okulların çoğu öğrencilere yatakhane sorumlusu olarak (RA) çalışma karşılığında maddi destek sağlar. Öğrencinin notlarının iyi olması tercih sebebidir ama şart değildir. Seçim aşamasında mülakat yapılır.

8-    Müşterek eğitim programı (cooperative education) öğrencilere full-time çalışma ve full-time okuma imkanı sunar. Değerlendirdiğiniz okullar bu opsiyonu veriyor mu öğrenin. Para kazanabilir ve aynı zamanda çok değerli iş tecrübeleri edinebilirsiniz.

Amerika'da Okumaya Karar Verdiyseniz...

1. Uygun gördüğünüz 10-20 kadar okula yazarak bilgi ve başvuru formu isteyiniz. Normal olarak bir yıl öncesinden (bazı okullara 6 ay öncesinden) başvurmanız gerekir. Amerika'ya bundan daha çabuk gitmek isteyenler Amerikan üniversitelerinin Türkiye temsilcilerine başvurmak zorundadırlar.

2.Üniversitelerden gelen bilgi ve başvuru formlarını inceleyiniz. Bu formlarda okulu tanıtan ve giriş şartlarını belirten en son ve detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

3. Amerika'da öğrenime karar verdikten sonra en kısa zamanda üniversitelerin şart koştuğu testlere girmek ve sonuçları üniversitelere ulaştırmak için gerekli teşebbüslere geçiniz.

4. Girebileceğinize inandığınız üniversitelerin formlarını doldurup başvuru ücreti ve istenen belgeler (diploma veya çıkış belgesi, transkript, banka mektubu, referans mektupları, test sonuçları vs.) ile birlikte üniversitelere ulaştırınız. Başvuru ücreti (genellikle $30 - $100 arasında) bankaların kambiyo servislerinden alınacak çek ile ödenebileceği gibi bazı okullara yurtdışında geçerli olan kredi kartlarıyla da ödenebilir.

5.En az 3 üniversiteye kesin başvuru yapınız. Sadece bir üniversiteye başvurduğunuzda, o okul sizi kabul etmezse başka okullara başvuru için geç kalmış olabilirsiniz.

6. Başvurduğunuz üniversite, evrakınızı inceledikten sonra sizi kabul ederse bunu belirten bir akseptans gönderir. Bununla öğrenci pasaportu almak için Milli Eğitim Bakanlığı’na ve öğrenci ya da mübadil ziyaretçi vizesi almak için de Amerikan konsolosluğuna başvurunuz.

7. Amerika'ya gitmeden önce her kaynaktan ve şahıstan faydalanarak İngilizce’nizi ilerletmeye, Amerika ve özellikle de gideceğiniz bölge ve okul hakkında bilginizi artırmaya gayret ediniz.

Amerikan Üniversiteleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayınız.   

Academix Hakkında

Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak 1996'dan beri dünyadaki pek çok prestijli dil okulu, lise ve üniversitenin Türkiye kayıt ofisi olarak çalışmaktayız. Tüm öğrencilerimize okul ve program seçiminden, kayıt işlemlerine, vize işlemlerinden, seyahat organizasyonuna kadar tüm aşamalarda ücretsiz danışmanlık sunmaktayız.Neden yurtdışı eğitim danışmalık hizmeti almalısınız?

Öğrenci Yorumları

İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!

Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri   Devamı

Yusuf Capar
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim

Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri   Devamı

Sevval Duru Dopoglu
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim

Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi   Devamı

Fulya Özmantar
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim

academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor   Devamı

Can YÜCEL
Can YÜCEL
Öğrenci
Tüm Yorumlar...

Danışman Yorumları

Danışmanımız Burcu Gençtürk Atila'nın GoBritanya Ziyareti

Danışmanımız Burcu Gençtürk'ün GoBritanya Ziyareti, İngiltere'de konaklama seçenekleri, öğrenciler için uygun konaklama   Devamı

Burcu GENÇTÜRK
Burcu GENÇTÜRK
Danışman
Yurtdışında Eğitimle Nasıl Pilot Olunur?

Yurtdışında eğitim alarak pilot nasıl olunur, aşamaları nelerdir, pilotlük lisansları hangi ülkelerde geçerlidir, ne sürede pilot olunur   Devamı

Hakan Nur
Hakan Nur
Danışman
London South Bank Üniversitesi: Geleceğinizi Şekillendirecek Eğitim...

LSBU, Londra'nın kalbinde, Thames Nehri'nin hemen kıyısında yer alıyor. Bu özel konum, öğrencilere kentin kültürüne, iş dünyasına ve sosyal yaşamı...   Devamı

Serpil Gündüz Coşar
Serpil Gündüz Coşar
Danışman
Regent University London: Eğitim ve Lokasyonda Mükemmeliyet

Regent University London, Regent Park'ın içinde muhteşem bir konuma ve kampüse sahip olarak öğrencilere yüksek kalitede eğitim sunan öncü bir kurum...   Devamı

Serpil Gündüz Coşar
Serpil Gündüz Coşar
Danışman
Tüm Yorumlar...

Bizi Takip Edin

YURTDIŞI EĞİTİM NAVİGASYON

Yurtdışı Eğitim Hakkındaki Tüm Merak Edilenler