DOĞU İLE BATININ ARASINDA BİR İSKANDİNAV ÜLKESİ

Doğu ile Batının Arasında Bir İskandinav Ülkesi

Finlandiya

Finlandiya Doğu ile Batının arasında kalan ve her iki kültürün en iyi örneklerini barındıran bir İskandinav ülkesidir. 1917 yılında bağımsızlığa kavuşan Finlandiya bugün Avrupa Birliğinin üyesi ve pek çok alanda öncülük yapmakta. Eksiksiz alt yapısı, gelişmiş eğitim ve sağlık sistemi, hareketli kültürel yaşamıyla güvenli ve istikrarlı bir refah ülkesidir. Finlandiya yüksek teknolojiye sahip toplumsal yaşamı ile el değmemiş doğallığını aynı potada eritebilmiştir.

Eğitim Sistemi

Yüksek eğitim standartları Finlandiya’nın ulusal stratejilerinden biridir. Fin eğitim sistemi okul öncesi eğitim, temel eğitim, temel eğitim sonrası genel ve mesleki eğitim, yüksek eğitim ve yetişkin eğitimi aşamalarından oluşmaktadır. 

Temel eğitim yedi yaşından itibaren tüm çocuklar için dokuz yıllık bir eğitim dönemini kapsar. Gönüllü katılım esasına dayanan onuncu yıl da temel eğitimin bir parçasıdır. Temel eğitim sonrası orta öğrenim kurumlarının verdiği yaklaşık üç yıllık orta öğrenim ya da meslek liselerinin sunduğu üç yıllık mesleki eğitim dönemleri bulunmaktadır. Orta öğrenim yeterlilik sınavı ile sona ererken, mesleki eğitim üst mesleki eğitim ile devam etmektedir.

Yüksek öğrenim 20 üniversite ve 29 politeknik okul tarafından verilmektedir. (Politeknik okulların çoğu kendini uygulamalı bilimler üniversitesi olarak tanımlamaktadır.). Yetişkin eğitimi özel kurumlar, meslek kurumları (özellikle mesleki yetişkin eğitim merkezleri), politeknikler ve üniversiteler tarafından verilmektedir. Bu kurumların tümünde sürekli eğitim merkezleri bulunmaktadır.

Fin yüksek öğrenim kurumları uluslar arası sisteme uyumludur ve ülkenin yüksek öğrenim alanındaki prestiji ile birlikte pek çok dersin İngilizce olarak da verilmesi her yıl daha çok uluslararası öğrencinin ilgisini çekmektedir.

Yirmi Üniversite

Fin üniversitelerinin tarihi on yedinci yüzyıla dayanmaktadır ve Finlandiya günümüzde sahip olduğu kapsamlı yüksek öğrenim ağı ile Avrupa’nın başlıca ülkeleri arasında yer almaktadır. Finlandiya’daki yirmi üniversitenin 10’u çok fakülteli yüksek öğrenim kurumu, 3’ü teknik üniversite, 3’ü iktisadi ve idari bilimler fakültesi ve diğer 4’ü de sanat akademileridir.

Üniversitelerin ana misyonu araştırmalar yapmak, yapılan araştırmaları desteklemek ve bulgulara dayanan bir eğitim vermektir. Tüm üniversiteler lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim sunmaktadır.

Üniversitelerde halen 175.000 kayıtlı öğrenci bulunmaktadır ve bunun yaklaşık olarak 4700’ü yabancı öğrencilerden oluşmaktadır. Fin üniversitelerinde ve politeknik fakültelerinde her yıl 4300’den fazla yabancı ziyaretçi öğrenci öğrenim görmektedir. Ayrıca öğrenimlerinin bir bölümünü yurtdışında tamamlayan Fin öğrencilerin sayısı da her yıl artmaktadır.

Yirmi Dokuz Politeknik

Fin politeknik sistemi yüksek öğrenimde üniversite dışı bir sektör yaratmak üzere 1990’larda kurulmuştur. Politeknik eğitimi özellikle bölgesel düzeyde ticaret, endüstri ve hizmet sektörlerinde yakın bağlantılar kurmak üzerinde yoğunlaşır. Eğitim, çalışma dünyasının değişen ve gelişen gereksinimlerini karşılamak üzere tasarlanmıştır. Özellikle mesleki bir odaklanma ve çeşitli uzmanlık alanlarında kalifiye mezunlar yetişmek üzere tasarlanmıştır. Politekniklerde sekiz bölüm bulunmaktadır: Doğal kaynaklar, teknoloji ve nakliyat, işletme ve ticaret, otel, yiyecek sektörü ve ev ekonomisi, sağlık ve toplumsal hizmetler, kültür, beşeri bilimler ve eğitim.

Finlandiya’da 29 politeknik bulunmaktadır. Bunların çoğu birden fazla çalışma alanını ve birimi içermektedir. Günümüzde Finlandiya’daki politekniklerde 130.000’in üzerinde öğrenci kayıtlı bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 3700’ü yurtdışından gelip lisans eğitimi alan öğrencilerdir.

Finlandiya’da Öğrenim Görmek Nasıl Bir Deneyimdir?

Finlandiya’da öğrenim gördüğünüz dönemden en iyi şekilde yararlanabilmeniz için size programlar, tesisler ve giderler konusunda birkaç ipucu sunuyoruz:

Rahat Bir ortamda Bağımsız Çalışma

Finlandiya’daki üniversitelerde dersler, seminerler, bağımsız çalışmalar ve sınavlar geleneksel olarak öğretim programında uygulanan temel yöntemlerdir. Finlandiya’da genelde görece olarak daha özgür bir öğrenim ortamı olduğu düşünülmektedir. Çoğu öğrenci Finlandiya’da öğrenci ve eğitmenler arasında rahat ve teklifsiz bir ilişki olduğuna, eğitmenlerle kolayca iletişim kurabildiklerine inanmaktadır.

Üniversitelerde genellikle, lisans programları dahilinde, öğrencilerin ek lisan çalışmaları yapabilecekleri lisan merkezleri bulunmaktadır. 

Kütüphane ve İnternet

Tüm öğrenciler kütüphane kartları ile üniversite ve politekniklerin kütüphanelerinden rahatça yararlanabilirler. Ders kitapları bir günden dört haftaya kadar yayılan bir süre için kütüphanelerden ödünç alınabilir, kişisel araştırmalarda kullanılmak üzere kitapların fotokopileri çekilebilir.

Tüm Fin üniversiteleri ortak bir kütüphane veri tabanına sahiptir. Bu işbirliği sayesinde tüm kitaplar araştırılabilir ve ödünç almak üzere sipariş edilebilir. Çoğu üniversitede geniş bir gazete ve dergi seçkisi de bulunmaktadır.

Tüm yüksek öğrenim kurumları öğrencilerine internete erişim olanağı sunmaktadır. Üniversite kütüphanelerinde ya da bilgisayar merkezlerinde internete bağlı bilgisayarlar bulunmaktadır.

Öğrenim ve Günlük Yaşam Masrafları

Üniversite eğitimi Eğitim Bakanlığı aracılığı ile devlet tarafından karşılandığı için öğrenciler yalnızca yıllık üyelik kaydı karşılığı olarak 40-85 Euro civarı bir ücret öderler. Öğrenci sağlık hizmetleri de bu ücretin içindedir.

Politekniklerde de harç yoktur, ancak bazı fakültelerde öğrenim malzemeleri vs için belirli bir ücret alınmaktadır. Politekniklerde öğrenci birliği üyeliği isteğe bağlıdır. Üniversite ve politeknik öğrencileri ders kitaplarının ve diğer ders malzemelerinin yanı sıra konaklama ve günlük yaşam masraflarını kendileri karşılarlar. Bekar bir öğrencinin ortalama toplam aylık masrafı yaklaşık olarak 700 Euro’dur. 

Finlandiya’da geçim masrafı diğer AB ülkelerine yakındır. Bir öğrenci kartı ile öğrenim gördüğünüz kurumda yemek ve diğer hizmetlere öğrenci ücreti ödeyeceğinizi, ulaşım, müzelere giriş, çeşitli kültür ve eğlence etkinliklerinden de indirimli yararlanabileceğinizi de unutmayın.

Mali yardım

Finlandiya’da lisans eğitimi almaya hak kazanan yabancı öğrenciler, Finlandiya’da, öğrenim dışında bir amaçla en az iki yıl yaşamış ve oturma hakkına sahip olma koşulu ile devletten öğrenim bursu alabilirler. Geçici göçmenler ve mülteciler bu düzenlemeden yararlanamazlar.

Eğitim, gençlik ve kültür alanlarında uluslararası hareketliliği destekleyen bir devlet kuruluşu olan Center for International Mobility (CIMO) ve diğer örgütler Finlandiya’da yüksek lisans ve araştırma çalışmalarına burs sağlamaktadırlar. Bunun yanı sıra, Fin üniversitelerindeki bölümler ve üniversite araştırma kurumları da burs programları uygulamaktadırlar.

Hadi Finlandiya’yı Keşfetmeye!​​​​​​​

Finlandiya ve Finlandiya’da öğrenim, staj, gençlik değişim programları hakkında daha fazla bilgiyi http://finland.cimo.fi adresinde bulabilirsiniz.

Akare Magazin makalesinden alinmistir.

Academix Hakkında

Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık olarak 1996'dan beri dünyadaki pek çok prestijli dil okulu, lise ve üniversitenin Türkiye kayıt ofisi olarak çalışmaktayız. Tüm öğrencilerimize okul ve program seçiminden, kayıt işlemlerine, vize işlemlerinden, seyahat organizasyonuna kadar tüm aşamalarda ücretsiz danışmanlık sunmaktayız.Neden yurtdışı eğitim danışmalık hizmeti almalısınız?

Öğrenci Yorumları

İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!

Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri   Devamı

Yusuf Capar
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim

Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri   Devamı

Sevval Duru Dopoglu
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim

Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi   Devamı

Fulya Özmantar
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim

academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor   Devamı

Can YÜCEL
Can YÜCEL
Öğrenci
Tüm Yorumlar...

Danışman Yorumları

Almanya’da Eğitim Almak İçin Almanca Bilmek Şart Mı?

Almanya’da eğitim için İngilizce bölümler sınırlı; Almanca bilmeyenler ise hazırlık eğitimi alarak C1 seviyesinde dil yeterliliğiyle başvuru yapabi...   Devamı

Rabia BAŞTAN
Rabia BAŞTAN
Danışman
İngiltere'de Eğitim: Popüler Şehirler ve Regent’s University London...

İngiltere'de eğitim, popüler şehirler ve Regent’s University London’ın sunduğu avantajlarla unutulmaz bir deneyim sunuyor. Doğru tercihle fark yara...   Devamı

Emre ÇATAK
Emre ÇATAK
Danışman
Almanya’da Ücretsiz Eğitim: Geleceğinize Açılan Kapı

Almanya, ücretsiz üniversite eğitimi, çalışma izinleri ve mezuniyet sonrası oturum fırsatlarıyla uluslararası öğrenciler için cazip bir destinasyon...   Devamı

Rabia BAŞTAN
Rabia BAŞTAN
Danışman
Danışmanımız Burcu Gençtürk Atila'nın GoBritanya Ziyareti

Danışmanımız Burcu Gençtürk'ün GoBritanya Ziyareti, İngiltere'de konaklama seçenekleri, öğrenciler için uygun konaklama   Devamı

Burcu GENÇTÜRK
Burcu GENÇTÜRK
Danışman
Tüm Yorumlar...

Bizi Takip Edin

YURTDIŞI EĞİTİM NAVİGASYON

Yurtdışı Eğitim Hakkındaki Tüm Merak Edilenler