Eğitimde Yükselen Trend - Yiyecek - İçecek Yönetimi ve Aşçılık
Dünya ekonomisi son yıllarda ciddi bir duraklama içerisinde. Hükümetler günümüzde işsizlik oranının artmaması için çeşitli önlemler almakla meşgul. Fakat bazı sektörler sürekli büyümeye devam ediyor. Yiyecek - içecek sektörü de bu sürekli büyüyen ve güçlenen sektörlerin başında geliyor. Yiyecek - içecek ve aşçılık, turizm - otelcilik sektörünün dünya üzerinde en hızla büyüyen iki alt dalı. Yeni bin yıla girişimizle birlikte artan seyahatler, farklı sosyal değerler ve turizme artan ilgi hem dışarıda yemek yemeyi, hem de iş ve turistik seyahatleri günlük hayatın önemli birer parçaları haline getirdi. Bu da yiyecek - içecek sektörünün büyük bir hızla gelişmesine neden oluyor. Doğal olarak sürekli büyüme gösteren bu sektörde kariyer yapmak isteyen kişi sayısı da artıyor. Yiyecek –içecek ve aşçılık eğitimi gibi dallarda eğitim veren üniversiteler artık oldukça popüler olmuş durumda. Ama hala bu eğitimi veren çok fazla okul mevcut değil. Amerika’da Turizm ve Otelcilik konusunda 6.sırada yer alan Johnson & Wales Üniversitesi’nin eski dekanlarından Dr. Caroline Cooper ile bu sektöre karşı oluşan ilgiden, öğrencilerin okuyacakları bölümü seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğinden, turizm ve otelcilik sektörünün olmasa olmazlarından ve Johnson & Wales’i diğerlerinden farklı kılan özelliklerden konuştuk. Yurtdışında turizm, yiyecek-içecek yönetimi veya aşçılık eğitim almayı düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun!
Öğrenciler turizm ya da yiyecek-içecek sektöründe başarılı olup olamayacaklarını nasıl anlayabilirler? Bu alanda başarılı olabilmenin “olmazsa olmaz” özellikleri var mıdır?
Kolay iletişim kurabilmek ve sosyal olmak bu sektörde şart. Turizm - otelcilik çok geniş bir yelpaze; Yiyecek- içecek, otelcilik, seyahat - turizm, organizasyon ve yönetimi kapsayan ayrıca bunların altında satış, pazarlama, finans, halkla ilişkiler ve işletmeyi de içeren çok yönlü bir alan. İşletme ve ticaret yönü kuvvetli olan, insanlarla çalışmayı seven, 9-17 arası masa başı görev istemeyen öğrencilerin severek yapacakları ve başarılı olacakları bir sektör bu.
Öğrenciler kariyer seçimlerini yaparken neden bu sektörü de göz önünde bulundurmalılar?
Turizm - otelcilik servis sektörü demek. Hiçbir zaman modası geçmeyecek, önü kapanmayacak ve mezuniyet sonrası öğrencilere sınırsız sayıda seçenek tanıyacak bir sektör. Turizm - otelcilik eğitimi sırasında öğrenilen bilgiler, edinilen beceriler tüm alanlarda başarılı olmayı sağlayacak türden donanım sağlar kişiye. Turizm-otelcilik işletmenin uluslararası ortak dilidir ve her ülke ekonomisi için çok büyük önem taşır. Dahası bu sektörde çalışanların yerini bir gün robotların alabilmesi imkânsızdır.
Haklısınız. Peki, bu alanda kariyer yapabilmek için üniversite diploması şart mı?
Eskiden turizm - otelcilik, çıraklıktan gelinerek öğrenilen bir meslekti. Oysa bugün, dünyanın değişme hızını yakalayabilmek, bilgiye olan ihtiyacı karşılayabilmek için ve hatta bir adım daha önde olabilmek için bu alanda en azından lisans diploması şart. Şu anki rekabet ortamında öğrencilerin çok fazla bilgiye ihtiyaçları var. Hatta tek başına eğitim de bir çözüm olmuyor. Aynı zamanda üniversitede öğrenilen teorinin başarıyla pratiğe dökülebilmesi gerekiyor. Teori çok önemli ama uygulaması olmazsa anlamını yitirir. Dolayısı ile turizm -otelcilik eğitiminin bel kemiğini uygulamalı eğitim oluşturur. Öğrenciler öğrendikleri her detayı iş ortamında nasıl kullanacaklarını eğitim süresince yaşayarak öğrenirler. Bu nedenle, Turizm - Otelcilik lisans diplomasının işveren için önemi çok büyüktür.
Turizm - Otelcilik eğitiminde Amerika’yı cazip kılan nedir?
Bu alanda derece vermeye başlayan okullar genellikle hep Amerikan üniversiteleridir. Diğer ülkelerde ise bu alanda daha çok meslek yüksek okulları ya da sertifika programları yaygındır. Amerika’da özellikle Johnson & Wales Üniversitesi’nde verilen, uzmanlaşmaya olanak sağlayan, öğrencinin ilgi ve becerilerine göre birçok seçenek sunan ders programlarının bir örneğini diğer ülkelerde göremezsiniz
Günümüzde işveren işe alırken en çok hangi özelliklere dikkat ediyor? Bu alanda kariyer sahibi olmak isteyenlerden beklenenler neler?
İşverenler eğitim ve stajlarla desteklenmiş iş deneyimini şart koşuyorlar. Kariyer merdivenini çabuk tırmanmak içinse master diploması gerekiyor. Özellikle 5-7 yıllık bir iş hayatı ve kazanılan birikim sonrası yapılan master gelecek garantisi için büyük önem taşıyor.
Biraz da Johnson & Wales Üniversitesi’nin eğitiminden bahseder misiniz? JWU’yu listenin bu kadar yukarılarına taşıyan nedir?
Johnson & Wales Amerika’nin en büyük turizm otelcilik üniversitesi. Öğrenciler iki yıllık ön lisans eğitimlerinden sonra turizm- otelciliğe dair aklınıza gelebilecek her dalda 4 yıllık lisans eğitimlerine devam edip birçok farklı alanda uzmanlaşabilirler. Ayrıca Johnson & Wales Üniversitesi diploması endüstride çok saygı duyulan bir diplomadır ve en önemlisi öğrenciler mezun olmadan onları bekleyen işleri hazırdır. Sanırım yatırımınızın geri dönüşümü garanti demek yersiz olmaz.
Mezuniyet sonrası öğrencileri ne gibi fırsatlar bekliyor?
Çoğu mezun iş yaşamına seçtiği alanın ya da alt dalın, operasyon bölümünde başlar. Johnson & Wales üniversitesi’nin son 27 yıldır mezunlarının %98 i henüz mezun olmadan iş bulurlar. Öğrencinin mezun olup, profesyonel yaşama adım atması başarı merdiveninin ilk basamağıdır. Bundan sonra ne kadar hızlı tırmanacakları ise, ne kadar iyi bir lider oldukları ve ne kadar iyi bir işletmeci olduklarına bağlıdır.
Mezuniyet sonrası bekleyen kariyer fırsatları yiyecek- içecek yönetimi okumuş ya da aşçılık okumuş öğrenci için farklı mıdır? Birinin diğerine göre daha avantajlı olduğunu düşünüyor musunuz?
Hayır, ama iki yıllık Aşçılık (culinary) eğitimi üzerine 3. ve 4. sınıfları Yiyecek-İçecek Yönetimi okuyan öğrencilerin çok daha avantajlı olacağını söyleyebiliriz. Tabii eğitim boyunca edinilmiş iş deneyiminin önemini bir kez daha vurgulamak isterim.
Akare Magazin makalesinden alinmistir.
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci