ESKİ, GİZEMLİ ve VAHŞİ KITA AVUSTRALYA
Yüzyıllar öncesine dayanan geçmişi, gizemli aborjinleri, asfalt yolda karşınıza çıkabilecek dev timsahları, yemyeşil vahşi ormanları, dalga sörfçüleri ile bambaşka bir alem Avustralya. Macera sevenler için bire bir gibi gözükse de, sıralamaya giren üniversiteleri, eğitim ücretleri, ana dilinin İngilzice olması gibi nedenlerle eğitim için en çok tercih edilen ülkelerden biri aynı zamanda. Gelişmiş ülkeler arasında bütçesinden eğitime ayrılan pay açısından dünya sıralamasında Kanada ile ilk sırayı paylaşan Avustralya okulları her yıl artan sayıda yabancı öğrenci kabul etmeye devam ediyor..
Bu gizemli ülkede okumanın nasıl bir tecrübe olacağını merak ediyorsanız, Avustralya, eğitim sistemi, üniversiteleri ve sosyal yaşamı hakkında her şey bu yazıda...
Nasıl bir ülke bu Avustralya?
Altı eyalet ve iki büyük bölgeden oluşan, dünyanın en geniş yüzölçümüne sahip 6. ülkesi. Sadece 21 milyonluk bir nüfusa sahip. Çok geniş parkları, tertemiz havası, geniş karayolları,tıkanmak bilmeyen trafiği, bahçeli müstakil evleri, yok denecek kadar az suç oranıyla Avustralya yaşamak içn ideal bir yer.
Ülke ekonomisi maden, petrol, kömür, altın, pamuk,tahıl ve et üzerinedir. Ülke insanlarının refah düzeyi oldukça iyidir. Eğitim standartları da yaşam standartları gibi maksimum düzeydedir. Üniversiteler devlete bağlı olup dünyanın en iyi teknolojilerin kullanıldığı bilim ve teknoloji merkezleridir.Ayrica Avustralya Birleşmiş Milletlerin seçtiği en yaşanılır 5 ülke arasındadır. Avustralya Cumhuriyeti’nin kuruluşu 1901’e denk gelmektedir. Henüz yüzyıllık bir ülke gibi görünse de yerli halkı 45.000 yıllık dünyanın en eski yaşam kültürlerinden birine sahiptir.
Ülke İsmi : Commenwealth of Australia
Yüz ölçümü : 7,682,800 km²
Nüfus : 21,122,142 (nüfus artış oranı %1,4)
Başkent : Canberra (nüfusu 332,000)
Etnik Guruplar : %94 eski Avrupalı, %4 Asyalı, %1,5 Avustralya yerlisi
Dil : Resmi dili İngilizce, yerli dilleri, göçmen dilleri
Din : %75 Hristiyan, %1 Müslüman, %1 Budist, %0,5 Yahudi
Hükümet : İngiliz Milletler Topluluğunun Bağımsız üyesi
Önemli Endüstriler : Maden, petrol, kömür, altın, pamuk, tahıl, et
Para birimi : Avustralya Doları
Uçuş süresi : Aktarmalı 17 saat
Saat farkı : Doğusu 7 saat, batısı 5 saat ileri
İklim-Sıcaklık : Her mevsim ziyaret için uygundur. Eylülden Kasıma İlkbahar, Aralıktan Şubata kadar yaz, Marttan Mayısa Sonbahar, Hazirandan Ağustos sonuna kadar da kıştır.
Yaz ortalama sıcaklık : 15-35 C / Kışın ortalama sıcaklık: 0-15 C
Giyim : Çöl iklimi hakim olduğundan yaz ayları için rahat ve yazlık giysiler; geceleri ise serin olabileceğinden sweatshirt bulundurmakta fayda vardır, kış için çok kalın olmayan fakat sıcak tutacak giysiler giyilebilir. Bazı restoranlarda ceket kravat zorunludur
Neden Avustralya’yı seçmeliyim?
Çünkü anadilin İngilizce olduğu , yaşam standartların oldukça yüksek, maliyet açısından diğer ülkelere kıyasla daha düşük olan , tropikal iklimi olan bir yerdir.
Maliyet avantajı : Avrupa ,Amerika ve Japonya ile kıyaslandığında Avustralya’daki eğitim maliyetti oldukça makul kabul edilebilir. Bunun en büyük sebebi Avustralya dolarının değeri ve Avustralya’nın Türk öğrencilere verdiği yasal çalışma iznidir.Yasal çalışma izni haftalık 20 , aylık 80 saattir.Aylık kazanacağınız para ile kira , cep harçlığı (bir öğrencinin aylık ortalama harcaması 1000 AU$,) gibi harcamalar karşılanabilir. Bu avantajlar göz önüne alındığında maliyet açısından Avustralya oldukça avantajlıdır.
İklim Avantajı ( kişiye göre değişir!): Güney yarım kürede bulunan Avustralya diğer kıtalara göre çok değişik bir iklime sahiptir. Türkiye'de kış iken orada yaz vardır. Kıtanın doğu kenarında nemli ve tropikal bir iklim görülür.
Güvenli ve rahat yaşam avantajı :. Avustralya’da farklı etnik kökenlerden gelen yaklaşık 20 milyon insan yaşamaktadır ve bu kozmopolit yapısından dolayı Avustralya’daki yaşam oldukça renkli ve hareketlidir. Avustralya, dünyadaki en güvenli ülkelerden birisidir. Suç oranları çok düşük, politik kargaşalar çok sınırlıdır.
Avustralya’da eğitim alırsam bana ne gibi imkanlar sağlar?
- Yüksek standartta, uluslararası tanınan diplomalar
- Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ekonomik olarak uygun eğitim ve yaşam masrafları
- Güvenli, sıcakkanlı ve enerjik bir ortam
- Geniş kapsamlı dil ve belli başlı bilim dallarında teknik, lisans ve yüksek lisans programları
- Üniversite ve yüksekokullarımız uluslararası öğrencilerimizin ihtiyaçlarına duyarlılık gösterir:
- Avustralya'da bulunan kurumlar öğrencilerinin kültürel ve dini ihtiyaçlarına duyarlıdır, ve yeni ortamlarına uyum sağlamalarında destek olurlar
- Avustralya suç ve politik huzursuzluğun en düşük düzeyde olduğu, güvenli bir ortam sağlar
- Avustralya dünyanın en uyumlu çok kültürlü toplumlarından biri olup, insanları sıcakkanlı, açık fikirli ve cana yakındır
- Öğrencilerin eğitim gördükleri süre içerisinde, çalışma olanakları da vardır.Okul dönemleri boyunca haftada 20 saat, tatillerde tam gün çalışabilirler. Öğrenciler eğitim görmeye başlar başlamaz çalışma izni almaya hak kazanmış olurlar.
- Avustralya kanunları yabancı öğrencilere sunulan kursların yüksek standartta olmasını temin eder ve kurs ücretlerini garanti altında tutar. Yabancı öğrencilere yönelik kursların mutlaka onaylı ve kayıtlı olmaları gerekmektedir.
Eğitim sistemi nasıl peki?
Avustralya eğitim sistemi bireylere ve bireylerin ihtiyaçlarına önem verir. Bu nedenle Avustralya’daki üniversiteleri birbiriyle karşılaştırmak veya sıralama yapmak çok güç. Avustralya’da bir eğitim kurumu tercih ederken sahip oldukları dersler, özellikleri, çevresi, derslerin veriliş tarzı ve bulundukları yer gibi hususlara dikkat etmek gerekir. Üniversitenin büyüklüğü ve geçmişi belki daha sonra dikkat edilebilecek ikincil unsurlar olabilir. Öğrenciler derslere, tartışmalara, analiz çalışmalarına katılmaya ve prezantasyon ve grup çalışması yapmaya hazır olmalıdırlar. Avustralya’da eğitim gerçekten çok katılımcı bir özelliğe sahiptir. Öğrenciler öğrenim prosesinde pasif dinleme yerine aktif bir rol oynamaktadırlar.
Avustralya’da eğitime başlamadan önce iyi seviyede İngilizce bilmek gerekir. Bu da genellikle IELTS’de 6.0 ya da daha iyi bir puan anlamına gelir. TAFE kurumlarından birinde üniversiteye gitmek istiyorsanız öğrenci vizesine başvurmadan önce IELTS testini almalısınız. Türk öğrencilerin bir lisans programına başlamadan önce Hazırlık Yılı okumaları gerekmektedir. Lisans programları normal olarak üç yıl sürmektedir. Eğer isterlerse, belirli bir alanda gözle görülebilir bir katkı sağlayarak, tez hazırlayarak ve genellikle de özgün bir araştırma projesi yürüterek bir Master ( normal olarak iki yıl sürer ) veya PhD programına devam edebilirler. PhD genelde full-time ders alarak 3 yılda tamamlanmaktadır. Güney yerkürede yer alan Avustralya’da akademik yıl Şubat sonlarında başlar ve yılı iki döneme bölerek Kasım başlarında sona erer. Bu şekilde öğrencilere Avustralya’yı keşfetmeleri ve çalışmaları için yaklaşık 20 haftalık bir yaz tatili verilmektedir. Bazı üniversitelerin kimi programlarına Temmuz ayında ikinci bir başlangıç olanağı bulunmaktadır. Dikkat edilecek diğer bir önemli nokta da tüm Avustralya üniversiteleri YÖK’te kayıtlıdırlar. (Avustralya’daki eğitim YÖK tarafından kabul edilmektedir) ve Avustralya üniversitelerinden alınan dereceler uluslararası alanda kabul görmektedir. Avustralya’da 2 si özel olmak üzere toplam 39 üniversite vardır. Avustralya üniversiteleri teknolojik açıdan gelişmiş imkanlar ve uzman öğretmenlerle kaliteli bir eğitim sunmaktadır.
Avustralya'da belirli bir akademik başvuru şartı yoktur, her okul veya üniversite aradığı standartı kendisi açıklar. Okullar sizin almış olduğunuz eğitimin seviye ve içeriğini incelerler. Bunun için tamamlamış olduğunuz eğitim süresince aldığınız ders ve notları (transkriptleri) tasdikli olarak ibraz etmeniz gerekir. Bazı üniversiteler ise belirli derslerin başarı ile tamamlanmış olmalarını bekler.
Avustralya'daki 12 yıla karşın Türkiye'de eğitim sürecinin 11 yıl olması nedeniyle, üniversiteye başlamadan önce bir hazırlık yılı tamamlamanız gerekecektir.
Avustralya üniversitelerinin tamamı devlet tarafından finanse ve kontrol edilir, ayrıca çok sıkı kurallara ve standartlara uymak zorundadırlar. Avustralya eğitim sistemi, Amerikan sisteminden çok İngiliz sistemine yakındır. Avustralya üniversitelerinin sunduğu diplomalar bütün dünyada kabul görmektedir ve bu üniversitelerin mezunları analitik düşünebilen, iş hayatlarında oldukça iyi bir donanıma sahip profesyoneller olarak ün yapmışlardır.
En önemli konu: Eğitim ücreti?
Avustralya'da yüksek öğrenimin maliyeti yabancı öğrenciler için ABD veya İngiltere'den çok daha düşüktür. Avustralya'da yaşam pahalı değildir. Nerede okumak istediğiniz - büyük şehir veya taşra - ve kişisel yaşam tarzınız bütçenizi belirleyecektir.
Avustralya’da Ortalama Eğitim Masrafları
Dil Eğitimi : 200 – 370 AU$ / hafta
TAFE : 4000 – 10.000 AU$ / yıl
Üniversite Hazırlık : 12000 – 18000 AU$ / yıl
Üniversite : 16000 – 25000 AU$ / yıl
Yüksek Lisans : 16000 – 25000 AU$ / yıl
Nerelerde konaklayabilirim?
Avustralya'da okuyan yabancı öğrenciler için birçok değişik konaklama seçeneği bulunmaktadır. Üniversitelerin ve TAFE okullarının birçoğu bu konuda 'Housing Offices' aracılığı ile destek verir. Okul başvuruları kabul edilen öğrenciler zaman kaybetmeden bu konuda yardım istemelidir.
Üniversite ve yüksekokulların birçoğunun kendi yurt binaları vardır. Öğrenciler burada konaklamanın yanında yemek de yerler. Buna alternatif olarak öğrenciler daire veya ev de kiralayabilirler (genellikle birkaç öğrenci ortak olarak kirayı paylaşır). Öğrenciler ilk aylarda Avustralyalı aileler yanında kalmayı tercih edebilirler. 'Home Stay' ismi verilen bu sistemde öğrencinin kendi odası olur, ve yemekler konaklamaya dahildir. Genel bir gösterge istenirse, yaşam masrafları haftada US$ 135, yılda US$ 7 000 civarındadır.
Yoksa çalışma izni de mi var?
Avustralya’da full-time eğitim gören bütün öğrenciler haftada 20 saat ve yarıyıl tatilinde full-time çalışma hakkına sahiptirler. Hemen bir iş bulmayı düşünmek gerçekçi değildir ve birçok konunun bunda etkisi vardır. Bunlar, ders çalışma gerekliliği, yaşanılan yer, işin yeri ve İngilizce seviyesi gibi öğrenciyi sınırlayan konulardır. Bununla birlikte, bir iş bulmayı başaranlar Avustralya’daki günlük yaşamı anlamak için iyi bir deneyim, ekstra harçlık kazanma ve İngilizcelerini geliştirme şansına sahip olurlar. Ancak öğrenci vizesi için başvuracakların Avustralya’daki eğitimlerini karşılayacak gelire ve birikime sahip olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Avustralya’da çalışarak kazanacakları para ile okul ve/veya kalış masraflarını karşılayabileceklerini düşünmemeleri gerekir. Üniversiteler uluslararası ofisleri aracılığı ile öğrencilere iş bulma konusunda yardımcı olmaktadırlar.
Eğlencesi bol mu?
Avustralya rahat bir hayat tarzına sahip, açık ve dostane bir ülkedir. Üniversiteler yeni gelmiş öğrencileri üniversite kulüpleri, çeşitli aktiviteler ve organizasyonlar aracılığı ile Avustralya’daki öğrenci hayatına uyum sağlamaları konusunda yönlendirmektedirler. Avustralya’daki okul ve üniversitelerin yeni gelenler için harika bir destek sistemleri vardır. Bu sayede yeni arkadaşlar edinmek pek uzun sürmemektedir. Üniversite dışında ise festivaller, tiyatrolar, sinemalar, opera evleri, sörf yapmak için büyük plajlar ve dalgalı okyanus ve benzeri olanaklar bulunmaktadır. Çok kültürlü Avustralya’da herkes için bir şey bulmak mümkündür.
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci