Yurtdışı eğitim için akla gelen ilk ülke olan İngiltere, günümüzde her öğrencinin hayallerini süslemektedir. Dil okulu, yaz okulu, üniversite, master, sertifika ve diploma programları tüm dünyadan öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.
Academix yurtdışı eğitim danışmanlık olarak hazırladığımız İngiltere eğitim rehberi ile yurtdışı eğitim sürecinizde işinize yarayacak pratik bilgiler bulacaksınız.
Para Birimi: Sterlin (GBP - £)
Ülkenin Nüfusu: 63.000.000
Ana Dili: İngilizce
Türkiye’ye uzaklığı: 4 saat
Popüler Şehirleri: Londra, Manchester, Oxford, Cambride, Brighton, Bournemouth
Saat Farkı: Türkiye’den 2 Saat geri
Çalışma İzni: İngiltere'ye dil eğitimi için giden öğrencilerin hiçbir şekilde çalışma izni bulunmamaktadır.
En çok kullanılan Havaalanları: Heathrow Airport, Luton Airport, Gatwick Airport, Stanstead Airport, Manchester Airport, Liverpool Airport
İklim: İngiltere iklimi son derece değişkendir. Yıl boyunca yağış alan ülkede öğrencilerin her zaman yanlarında bir şemsiye ya da yağmurluk bulundurmalarında fayda vardır. Kışlar nispeten yumuşak, yazlar ise serindir. Denizden gelen rüzgârlarla yıl boyu ılıman bir iklime sahip olan İngiltere’de, yazın ortalama sıcaklık 25 derece civarındadır ve kışın 0 derecenin altına düşmemektedir.
Acil Durum Numaraları: Polis, İtfaiye, Ambulans: 999
İngiltere'de Eğitim Almaya Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
- İnternetten ya da danışmanınızın yardımıyla okulunuzun nerede olduğunu, kalacağınız yerle arasındaki mesafeyi ve nasıl ulaşacağınızı öğreniniz.
- Gitmeden önce hava sıcaklıklarını ve iklimini mutlaka öğrenin ve bavulunuzu o şartlara göre hazırlayın.
- Pasaport, sağlık sigortası, okul kabul belgesi ve konaklama adresinizin bulunduğu belgeyi yanınıza almayı unutmayın!
- Türkçe / İngilizce sözlüğünüzü mutlaka yanınıza alın ya da telefonunuza uygulama olarak indirin.
- İngiltere'ye gitmeden önce öğrencilere sağlık sigortası yaptırılması tavsiye edilir fakat Amerika'da olduğu gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır.
- Okula giderken defter, kalem, okul kabul evraklarınız ve 1 adet fotoğrafınızı yanınızda bulundurun.
- İngiltere’deki prizlerin bizim prizlerimizinden farklı olması nedeniyle 3 uçlu priz dönüştürücüsünü yanınıza almayı unutmayın!
- Eğer İngiltere’de araba kiralayacaksanız ehliyetinizi muhakkak yanınıza alın.
- İngiltere'de BT, O2, Vodafone, 3, T-Mobile ve Orange gibi birkaç farklı cep telefonu operatörü bulunmaktadır. Bu operatörlerin aynı Türkiye'de olduğu gibi faturalı ya da ön ödemeli hatları mevcuttur ve her operatör aynı Türkiye'deki gibi farklı paketler/kampanyalar sunmaktadır. Size en uygun olan paketi, mevcut kampanyaları inceleyerek seçebilirsiniz.
- Türkiye’den İngiltere’yi telefonla aramak için sabit ya da cep telefonu numarasını tuşlamadan önce ülke kodu 44 tuşlanmalıdır. (0044- alan kodu-telefon numarası) şeklinde arama yapılır. Türkiye’de kullanılan hatlar yurtdışı kullanıma açtırılarak İngiltere’de rahatlıkla kullanılabilir ancak maliyeti yüksektir. İngiltere’den alınacak olan bir hattı kullanmak daha hesaplıdır. Öğrenciler isterlerse kontörlü kartlarla arama da yapabilirler.
- İngiltere’de banka hesabı açtırmak isteyen öğrencilere okul yetkilileri yardımcı olmaktadır. Okula gittiğiniz ilk gün oryantasyon sırasında tüm bilgileri okul yetkilisinden öğrenebilirsiniz. Genel itibariyle hesap açmak için bankadan alacağınız başvuru formunu doldurmanız ve istedikleri belgeleri teslim etmeniz gerekir. Bu belgeler genelde pasaportunuz, okulunuzdan aldığınız öğrenci belgesi ve İngiltere’deki ikametgahınızın kanıtından ibarettir. Bu kanıt bir kira sözleşmesi veya bir öğrenci konaklama belgesi olabilir. Bazı bankalar, ülkenizdeki adresinizi, sponsorunuz veya ailenizin gelirlerini ve ülkenizdeki yatırımlarınızı belgelemenizi de ister. Hesap açtırırken okul kabul mektubunuzu yanınızda bulundurmanız öğrenci kimlik kartınızı desteklemesi açısından da uygun olur. Onun dışında öğrenciler, Western Union adlı uluslararası para transfer sistemini kullanarak da para transferi yapabilirler.
- İngiltere’de genel olarak 5£, 10£, 20£ ve 50£ günlük alışveriş ve ihtiyaçlarınız için kullanılır.
- Herhangi bir çalıntı/kayıp durumuna karşı muhakkak pasaportunuzu kendinize mail atın ve gideceğiniz ülkede gezerken yanınızda sadece fotokopisini bulundurun.
- Dersiniz başlamadan 5 dakika önce okulda hazır bulunmaya gayret edin. Birçok okul geç kalan öğrencilere karşı toleranslı davranmamaktadır.
- Birçok okulda derse devam zorunluluğu bulunmaktadır. Minimum %85 oranında derse katılım göstermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde program sonunda sertifika/diploma okuldan tarafından verilmeyebilir.
- Her hava yolunun farklı uygulamaları olmasıyla birlikte yolcular, ücretsiz bagaj taşıma hakkı genel olarak Ekonomi ve Comfort sınıfında 20 Kg, Business sınıfında 30 Kg Kargo Bagajı, 8 Kg El Bagajı taşıma hakkına sahiptir.
- İngiltere’de gece kulüplerine giriş yaşı 18 ve bazı yerler için 21 yaştır. Pasaportunuzu yanınıza almanız gerektiğini unutmayın, özellikle küçük görünüyorsanız kaç yaşında olduğunuzu görmek isteyeceklerdir.
- İngiltere’ye 3-4 kutu ilaç götürebilirsiniz ancak kronik bir hastalığınız varsa ve İngiltere’de ilacınız satılmıyorsa doktorunuzdan reçete ve konuyla alakalı ingilizce bir yazı almalısınız. Aksi takdirde ülkeye girişte görevliler konuyla alakalı işlem yapabilirler.
- Eğer gideceğiniz eğitim kurumundan havaalanı transferi istediyseniz, transfer yetkilisini bulamama durumuna karşın danışmanınızdan acil durum numarasını talep ediniz. Acil durum numaraları transfer belgenizde de yer almaktadır.
- Ülkeye giriş yaptıktan sonra konaklayacağınız yere vardığınızda lütfen oradaki tüm kuralları öğrenin ve o şartlar içerisinde davranın. Aksi takdirde konakladığınız yerden çıkartılabilirsiniz.
- Hizmetlerinden memnun kaldıysanız garsonlara, kuaförlere ve taksi sürücülerine yaklaşık %5-10 oranında küçük bir bahşiş bırakmak kibar bir davranış olarak kabul edilir. Örneğin; yediğiniz yemeğin tutarı £30 ise bahşiş olarak £1.50–£3 bırakın. Faturada ‘servis dahil’ yazıyorsa, bahşiş bırakmanız gerekmez.
- İngiltere’de yaşayan insanlar görgü kurallarına fazlasıyla önem verirler ve lütfen, teşekkürler, özür dilerim sözcüklerini çok fazla kullanırlar. Yolda birine çarptığınızda özür dilerim demek gayet normaldir, hatta kendi hatanız olmasa bile.
- Trafik kurallarına uymanız kesinlikle çok önemlidir! Yayalar için konulan kırmızı ve yeşil ışıklara da mutlaka dikkat ediniz. Yayaların her zaman önceliği vardır.
- Esrar, Extacy, LSD veya Amfetaminler gibi yasadışı ilaçları kullanmak veya taşımak yasaktır.
- Kendinizi savunmak için CS gaz spreyi, silah veya bayıltıcı silahlar taşımak da yasaktır. Ayrıca bıçak taşımakla ilgili olarak da çok katı yasalar ve cezalar bulunmaktadır.
- Tütün ve alkol kullanmak için 18 yaşından büyük olmanız gerekir.
Aşağıda ücretsiz danışmanlığını yaptığımız İngiltere yurtdışı eğitim programlarını bulabilirsiniz.
İngiltere'de dil okulu
İngiltere'de yaz okulu
İngiltere'de lise
İngiltere'de üniversite
İngiltere'de master/MBA
İngiltere'de sertifika
İngiltere'de Lise Hayalim Sonunda Gerçek Oldu!
Öğrencimiz Yusuf Capar'ın İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Yusuf Capar
Öğrenci
İngiltere'de Lise Değişim Sürecim
Öğrencimiz Şevval Duru'nun İngiltere'de lise değişim süreci ve Canterbury deneyimleri Devamı
Sevval Duru Dopoglu
Öğrenci
Academix ile Brighton'da Dil Okulu Deneyimim
Öğrencimiz Fulya Özmantar'ın danışmanı yardımıyla Academix'le Brighton'da dil eğitimi Devamı
Fulya Özmantar
Öğrenci
Academix ile İrlanda'da Üniversite Eğitimim
academix ile irlanda'da eğitim alan öğrencimiz Dublin City University'deki tecrübelerini bizimle paylaşıyor Devamı
Can YÜCEL
Öğrenci